[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 47, 1997

Ordrestatistikk, industri, 3. kvartal 1997:

Oppgang for aluminiumsindustrien


Etterspørselen fra eksportmarkedet økte kraftig for store deler av den tradisjonelle eksportindustrien. Aluminiumsindustrien hadde stor økning i ordreinngangen sammenlignet med 3.kvartal i fjor, blant annet som følge av høyere priser i år.
Den samlede ordretilgangen økte med 1,5 prosent. Bak denne endringen ligger en nedgang i innenlandsk ordreinngang på 5,9 prosent og en økning i ordreinngang fra utlandet på 6,6 prosent. Endringen uttrykker den prosentvise endringen fra foregående kvartal omregnet til årsvekst.

Vekst i etterspørselen fra utlandet
For de fleste næringer økte ordretilgangen fra utlandet imidlertid kraftig. Økningen var spesielt stor for metallindustrien og maskinindustrien, med henholdsvis 37,5 og 30,9 prosent. For den eksportrettede treforedlingsindustrien, som er med i denne undersøkelsen for første gang, har verdien av ordreinngangen vært jevn etter det kraftige prisfallet bransjen opplevde i 1996. Metallvareindustrien og transportmiddelindustrien hadde imidlertid en nedgang i etterspørselen fra utlandet, på henholdsvis om lag 10 og vel 19 prosent.

Plattformindustrien mindre etterspurt
Etterspørselen fra hjemmemarkedet er i 3. kvartal lavere enn i de tre foregående kvartalene. Dette kan i hovedsak forklares med den kraftige reduksjonen i etterspørselen rettet mot plattformindustrien. Den innenlandske etterspørselen har likevel økt med rundt 1 prosent sammenlignet med 3.kvartal i fjor.

Store ordrereserver
Samlet ordrereserve ligger fortsatt på et høyt nivå, noe som skyldes høy ordreinngang for de fleste næringene i foregående kvartaler. For eksempel hadde metallindustrien en økning på 22,5 prosent, ujusterte tall, sammenlignet med 3. kvartal i fjor. De samlede reservene er imidlertid noe lavere i forhold til forrige kvartal.

Om statistikken
Beregningene omfatter utvalgte industrinæringer. Undersøkelsen kartlegger blant annet verdien på nye ordre som er mottatt i tellingskvartalet og ordrebeholdning ved utløpet av kvartalet, begge målt i løpende priser. Resultatene presenteres i form av elementære verdiindekser, dette til forskjell fra volumindekser. Publiseringen omfatter også en totalindeks for ordrebaserte næringer samt en fordeling på innenlandsk etterspørsel og eksport for enkelte næringer.

I publiseringen av ordrestatistikken kan tall for tidligere kvartal bli revidert på grunnlag av ny informasjon fra oppgavegiverne. Aktuelle tall må derfor tolkes som foreløpige. Endelige tall vil normalt foreligge etter 1-2 kvartaler. Svarprosenten for undersøkelsen er om lag 95 ved publiseringstidspunktet.

Nytt fra 3. kvartal 1997

Undersøkelsen bygger på et utvalg med 750 enheter, som samlet gir en dekningsgrad på 80 prosent. Data for det utvidete bedriftsutvalget er hentet inn fra og med 1. kvartal 1996. Indeksene er nå beregnet på grunnlag av estimerte populasjonstall, mot tidligere bare på grunnlag av utvalgets nivåtall. Den nye beregningsmetoden har medført endringer i enkelte serier i forhold til det som har vært publisert tidligere. Det er beregnet historiske serier for ordretilgang og ordrereserver tilbake til 1986 på grunnlag av de nye metodene. Disse seriene er tilgjengelige på internett,adresse: http://www.ssb.no fra hovedpunktet Statistikk etter emne eller kan fås ved henvendelse til statistikkansvarlige.

Det utvidete utvalget omfatter også treforedling, næring 21, som nå publiseres for første gang. Sesongjusterte serier publiseres ikke lenger, men glattede serier (trend) utgis fortsatt, nå både for tilgang og reserve. Enkelte aggregeringer er også fjernet fra statistikken.

[Figur 5]

Figur 5: Ordretilgang totalt og etter marked. Trend. 1995 =100


Ny statistikk

Ordrestatistikk. Industri, 3. kv. 1997.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Pål Bakken, tlf. 21 09 47 46, e-post: pba@ssb.no eller Jacob A. Osnes, tlf. 21 09 47 24, e-post: osn@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 47, 1997