[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 40, 1997

Utenrikshandelen med varer, januar-august 1997. Detaljerte tall:

Hordaland og Rogaland på eksporttoppen


Av den tradisjonelle vareeksporten på 108,0 milliarder kroner i årets åtte første måneder ble nesten en fjerdedel produsert i fylkene Hordaland og Rogaland. Deres eksportandeler var henholdsvis 11,5 og 11,4 prosent. Deretter fulgte Vest-Agder med en andel på 8,1 prosent.
Fra Hordaland ble det eksportert tradisjonelle varer for 12,4 milliarder kroner i perioden fra januar til august. Mineraloljeprodukter, utenom råolje og naturgass, utgjorde 40 prosent av fylkets samlede eksport. Eksporten av bearbeidede varer som for hele landet utgjorde knapt 70 prosent av samlet eksport, var også stor fra dette fylket. Metaller og ulike typer maskiner var her de viktigste varegruppene. Av landets samlede fiskeeksport kom 9 prosent fra Hordaland.

I perioden fra januar til august eksporterte Rogaland tradisjonelle varer for 12,3 milliarder kroner. Mineraloljeprodukter, utenom olje og gass utgjorde hele 45 prosent. De viktigste eksportvarene fra Rogaland under gruppen bearbeidede produkter var som for nabofylket Hordaland metaller og maskiner samt i tillegg vitenskapelige og tekniske instrumenter.

Mest fisk fra Møre og Romsdal
Av den samlede tradisjonelle eksporten kom 7-8 prosent fra hvert av fylkene Vest-Agder, Østfold og Møre og Romsdal. Fisk utgjorde nær halvparten av Møre og Romsdals samlede eksport av varer på 7,8 milliarder kroner til og med august i år. Av Norges samlede fiskeeksport på 13,8 milliarder kroner kan en fjerdedel spores tilbake til Møre og Romsdal. Fylker med eksportandeler for fisk på 8-10 prosent var Troms, Hordaland, Nordland og Sogn og Fjordane. Hele 14,8 prosent av all fiskeeksport kunne imidlertid ikke tilbakeføres til et bestemt produksjonsfylke. Dette har blant annet sammenheng med at fiskeeksportører blander fisk fra flere fylker før eksporten skjer. Dessuten oppgir noen fylke for handelsfirma eller videreforedling, og ikke det opprinnelige produksjonsfylket. Dette er antakelig en viktig årsak til Møre og Romsdals høye eksportandel.

Vest-Agder har høyest eksportandel for gruppen bearbeidede varer. 11,5 prosent av eksporten av denne type varer stammer fra dette fylket, med kjemiske produkter og metaller som de viktigste. Østfold topper statistikken når det gjelder eksport av råvarer, med en eksportandel på 16,8 prosent. Andelen bearbeidede varer var også stor fra dette fylket sammenlignet med andre fylker, med ulike kjemiske produkter, papirprodukter og maskiner i spissen.

Lavest eksportandeler hadde innlandet og fylker i nord. Fylkene Hedmark, Oppland, Aust-Agder, Sør-Trøndelag, Troms og Finnmark hadde alle en eksportandel på under 2 prosent.

[Figur 4]

Figur 4: Samlet utførsel av tradisjonelle varer, etter produksjonsfylke. Januar-august 1997. Prosent


Ny statistikk

Utenrikshandelen med varer, august 1997. Detaljerte tall.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og i Månedsstatistikk over utenrikshandelen. Tallene er også tilgjengelig ved Kundetjenesten, Utenrikshandel, tlf. 21 09 47 52/53. Mer informasjon: Øyvind Hagen, tlf. 21 09 47 26, e-post: oyh@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 40, 1997