[Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 40, 1997

Evaluering av ordinære arbeidsmarkedstiltak, november 1996:

Større sjanse for jobb ved deltakelse på tiltak


En undersøkelse av effekten av deltakelse på ordinære arbeidsmarkedstiltak i 1996, viser at tiltaksdeltakere har høyere jobbsannsynlighet enn de som går ledige og ikke deltar på noen form for tiltak.
Når vi beregner forskjeller i jobbsannsynligheter mellom deltakere på hovedgruppene av arbeidsmarkedstiltak og sammenligningsgruppen av registrert ledige, finner vi dels store variasjoner på tvers av tiltakene. Forskjellene er imidlertid alle positive og utsagnskraftige.

Ved å gå på tiltak øker sannsynligheten for å få jobb med 4 prosentpoeng for praksisplass med fadderordning, 8 prosentpoeng for offentlige sysselsettingstiltak, 10 prosentpoeng for AMO, 15 prosentpoeng for jobbklubber, 26 prosentpoeng for vikarplasser og helt opp til 31 prosentpoeng for lønnstilskudd. I tillegg finner vi at varigheten på tiltak påvirker jobbsannsynligheten positivt. Deltakere på lønnstilskudd vil ha en kontrakt med arbeidsgiver som går utover tiltaksperioden. Hvis den pliktige kontraktsperioden for noen varer utover tidspunktet når vi måler sysselsettingen, vil dette overvurdere betydningen av dette tiltaket.

Undersøkelsen er utført på oppdrag fra Kommunal og arbeidsdepartementet og er ment å være et opplegg for en årlig resultatvurdering av de ordinære arbeidsmarkedstiltakene. Undersøkelsen skiller seg ut fra de fleste andre effektevalueringer ved at vi kun bruker registerdata og ikke spørreundersøkelser. Dette gir mindre oppgaveplikt, betydelig lavere frafall og dermed lavere kostnader. Til tross for at registrene gir detaljerte opplysninger på mange områder er omfanget av forklaringsvariabler begrenset av hvilke opplysninger som finnes i de administrative registrene.

I effektevalueringen forsøker vi å rendyrke effekten av deltakelse på tiltak. Vi har derfor kontrollert for en rekke andre variabler som kan tenkes å påvirke jobbsannsynligheten (alder, utdanning, erfaring og så videre).

Om statistikken
Datamaterialet er basert på administrative registre. Utvalget er trukket fra Arbeidsdirektoratets register over personer registrert helt ledig og på arbeidsmarkedstiltak (SOFA-søker-registeret) i april 1996. Utvalget er på 88974 personer fordelt på 8 807 tiltaksdeltakere og 80 167 registrert helt ledige.

[Figur 1]

Figur 1: Beregnede jobbsannsynligheter for deltakere på ulike tiltak og registrert ledige. Prosent


Ny statistikk

Evaluering av ordinære arbeidsmarkedstiltak, november 1996.
Statistikken vil bli utgitt årlig i Ukens statistikk, i tillegg er mer detaljerte opplysninger gitt i Rapport 97/15. Mer informasjon : Ørnulf Landfald, tlf. 21 09 44 67, e-post: oel@ssb.no eller Helge Nome Næsheim, tlf. 21 09 47 83, e-post: hnn@ssb.no

Ukens statistikk nr. 40, 1997