[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 38, 1997

Egenbetaling i barnehager og skolefritidsordningen, august 1997:

Stadig dyrere i barnehagene


Satsene for barnehageplasser har samlet sett steget med 5,0 prosent fra august 1996 til august 1997. Vestlandet hadde den sterkeste prisoppgangen, med en økning på 6,2 prosent mens Nord-Norge har hatt den laveste prisveksten på 3,7 prosent. Den generelle prisstigningen var i samme periode på 2,3 prosent.

Prisene på et barnehageopphold steg i gjennomsnitt med 1,9 prosent fra januar til august i år. Private barnehageplasser hadde en økning på 2,4 prosent, mens satsene økte med 1,7 prosent for kommunale barnehager.

Fra august i fjor til august i år steg imidlertid gjennomsnittssatsene i kommunale barnehager med 5,3 prosent, mens prisene på et privat barnehageopphold gikk opp med 3,6 prosent.

Kraftigere økning i satsene for kommunale barnehageplasser i forhold til private plasser har også vært tendensen de siste fem årene. Prisen på en kommunal plass har steget med vel 20 prosent fra august 1992 til august 1997, som er omtrent det dobbelte av stigningen i konsumprisindeksen totalt i samme periode. Private barnehageplasser har hatt en prisoppgang på knappe 15 prosent i denne femårsperioden. Til tross for en tilnærming i prisnivået, betaler foreldre med barn i kommunale barnehager fremdeles mindre per måned enn dem med barn i private barnehager.

Regionale satser
De siste fem årene har det vært markert forskjell i prisutviklingen for barnehagetjenester mellom de ulike landsdelene. Trøndelag har hatt den høyeste veksten, mens Østlandsområdet har hatt lavest vekst. I august 1992 lå gjennomsnittsprisene i Trøndelag om lag på landsgjennomsnittet. I løpet av de siste fem årene har imidlertid satsene steget kraftig, og ligger nå over landsgjennomsnittet. Det samme er tilfellet for Vestlandet.

Gjennomsnittssatsene i Nord-Norge lå for fem år siden noe under landsgjennomsnittet. Etter dette har barnehagesatsene steget med vel 23 prosent, noe som har medført at satsene nå ligger på nivå med landsgjennomsnittet.

Skolefritidsordningen
Foreldre med barn i skolefritidsordningen (SFO) opplevde også en merkbar økning i satsene fra januar til august 1997. For landet sett under ett økte satsene med 8,3 prosent. Betalingssatsene gikk opp i alle regioner, men prisøkningen på Østlandet var noe sterkere enn i de andre regionene. I januar i år lå prisene på et SFO-opphold på Østlandet noe under landsgjennomsnittet. Prisoppgangen i august har ført til at satsene på Østlandet, i Agder/Rogaland og i Trøndelag nå er høyere enn landsgjennomsnittet. Satsene for SFO-opphold på Vest-landet og i Nord-Norge har steget noe svakere enn landsgjennomsnittet.

Om statistikken
Undersøkelsen omfatter 109 kommuner. På bakgrunn av undersøkelsen utarbeides det også en rapport til Barne- og familiedepartementet, der utdrag med nivåtall vil publiseres senere i år.

Ny statistikk

Egenbetaling i barnehager og skolefritidsordningen, august 1997.
Statistikken er en delundersøkelse til konsumprisindeksen og utgis to ganger i året i Ukens statistikk. Mer informasjon: Randi Johannessen, tlf. 21 09 47 30,e-mail: Raj@ssb.no eller Frode Bendiksen, tlf.21 09 44 27, e-mail:Fbe@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 38, 1997