[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 37, 1997

Produksjonsindeks for industrien, juli 1997:

Industriproduksjonen øker fortsatt


Produksjonen innen olje- og gassutvinning, industri, bergverk og kraftforsyning økte med 0,6 prosent fra juni til juli, justert for normale sesongvariasjoner. Økt produksjon av olje og vekst i industriproduksjonen er noen viktige faktorer bak utviklingen.
Produksjonen av råolje og gass økte med 3,5 prosent fra juni til juli, justert for normale sesongvariasjoner. Fra mai til juni falt olje- og gassproduksjonen med 3,2 prosent. Deler av oppgangen fra juni til juli må derfor tilskrives innslag av rutinemessig drifts- og vedlikeholdsstans i juni. Det ble utvunnet 13,4 millioner tonn råolje og vel 3,9 milliarder standard kubikkmeter gass i juli.

Industriproduksjonen opp
Produksjonen i industrien økte med 2,5 prosent fra juni til juli, etter en oppgang på 1,2 prosent i juni. Oppgangen i juli må dels ses i sammenheng med endringer i feriemønstre sammenlignet med tidligere år. Bedriftene i en del næringer synes i år å ha tatt noe kortere ferie enn tidligere.

Metall- og trevareindustrien kan vise til klar vekst fra juni til juli. For metallvareindustrien har oppgangen sammenheng med stor etterspørsel, og mange av bedriftene har valgt å forskyve ferieavviklingen. Utviklingen i trevarenæringen har sammenheng med aktiviteten i bygge- og anleggssektoren. For andre næringer er bare mindre utslag.

Produksjonen i kraftforsyningen økte med 2,5 prosent fra juni til juli, etter
2 prosent i juni. Produksjonen har vært i sterk oppgang så langt i år etter en klart svakere utvikling i 1996. For perioden mai-juli var kraftproduksjonen 14 prosent høyere enn i perioden februar-april.

Om statistikken
Oppgavene til Statistisk sentralbyrås produksjonsindeks innhentes fra om lag 1 650 bedrifter med innsendingsfrist den 15. i hver måned. Vektgrunnlaget er bearbeidingsverdi til faktorpris, og indikatorer for produksjonsvolumet er produksjonen av viktige varer, arbeidede timeverk eller råvareinnsats. Statistikken omfatter olje- og gassutvinning, industri, bergverksdrift, og kraftforsyning.

Ny statistikk

Produksjonsindeks for industrien, juli 1997.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Kjell Berger, tlf. 21 09 47 19, e-post: ksb@ssb.no eller Tom Andersen, tlf. 21 09 47 29, e-post: tla@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 37, 1997