[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 36, 1997

Valgaktuelt: Miljø

Forurensning rammer ulikt


70 000 mennesker i Norge er så plaget av støy at de har vansker med å føre en samtale i boligen sin på grunn av veitrafikk, selv med lukkede vinduer. Familier med én forsørger, de som har økonomiske problemer og folk som er bosatt i Oslo, er mer utsatt for støy- og luftforurensning fra veitrafikk enn gjennomsnittet i befolkningen er.
Veitrafikk er den største kilden til både støy og forurensning i nærmiljøet viser Levekårsundersøkelsen for 1995. 13 prosent av befolkningen er utsatt for støy fra gate/vei, mens 11 prosent er utsatt for forurensning.

Siden 1980 har trafikkmengden økt med om lag 50 prosent. Likevel viser levekårsundersøkelsen at opplevelsen av forurensningsbelastningen har gått noe ned siden da, mens støybelastningen er omtrent uendret.

At belastningen ikke har økt tilsvarende økningen i trafikken, kan skyldes at forurensningsutslippene ikke har økt like mye og at det har blitt bygd støyskjermer. Siden 1980 er det bygd over 200 kilometer støyskjermer i Norge. Toleransen for støy kan også ha blitt endret. Reduksjonen i utslippene henger sammen med mer energieffektive motorer, mindre svovel i drivstofet og innføring av katalysator på nye biler.

5 prosent av den voksne befolkning oppgir at støyen fra gate/vei er så sterk at den i deler av dagen fører til vanskeligheter med å føre en normal samtale i boligen. 3 prosent opplever vansker bare når vinduene er åpne, 1 prosent sier de har vansker også med lukkede vinduer i rushtiden. Dette innebærer at selv med lukkede vinduer opplever nærmere 70 000 mennesker vansker med å føre samtaler i boligen på grunn av støy fra veitrafikk.

Kilde

Levekårsundersøkelsen, 1995.
Mer informasjon: Anders Barstad, tlf. 21 09 46 95, e-post: aba@ssb.no eller Gisle Haakonsen, tlf. 21 09 44 71, e-post: gih@ssb.no.

Ukens statistikk nr. 36, 1997