[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 30-31, 1997

Konjunkturbarometeret, 2. kv. 1997:

Positive utsikter for industrien


Oppgang i produksjonen og høy aktivitet i industrien gjør at industriens ledere ser positivt på utsiktene for 3. kvartal 1997. Velfylte ordrebøker, forventninger om økt etterspørsel er andre forhold som vektlegges.
Industrien hadde en bred oppgang i produksjonen i 2. kvartal. En oppgang i produksjonen var ventet, men utviklingen synes alt i alt å ha blitt noe sterkere enn forventet. Det er deler av eksportrettet industri og den offshore-relaterte delen av verkstedindustrien som har hatt den sterkeste oppgangen. Konsumvareproduserende bransjer, med høysesong i 2. kvartal, hadde en produksjonsoppgang mer i tråd med forventningene.

Vekst i etterspørselen
Økt etterspørsel fra hjemmemarkedet er en viktig faktor bak produksjonsutviklingen. Veksten i ordretilgangen fra hjemmemarkedet, som gjennom de siste kvartalene har vært forholdsvis stabil og på et høyt nivå, tok seg ytterligere noe opp i 2. kvartal, sesongjustert og glattet. Det er investeringsvareproduserende bransjer som har hatt den sterkeste veksten i etterspørselen, sterkt preget av aktiviteten på kontinentalsokkelen.

Også eksportmarkedene synes å ha tatt seg noe opp i de siste kvartalene. I 2. kvartal økte eksportetterspørselen forholdsvis sterkt, riktignok fra et lavt nivå. Det er i første rekke treforedling og deler av metallindustrien som melder om oppgang, og der grunnlaget for veksten kan være positive tendenser i prisene for viktige produkter i disse bransjene gjennom de siste kvartalene.

Solide ordrebeholdninger
Den samlede ordrebeholdningen økte i 2. kvartal, sesongjustert og glattet. Beholdningen av eksportordre var om lag på samme nivå som i 1. kvartal, noe som kan ha sammenheng med at eksportrettet industri har hatt kapasitet til å ta unna hovedtyngden av den økte etterspørselen. I 3. kvartal ventes ytterligere vekst i samlet ordrebeholdning. Dette bildet av ordresituasjonen underbygges også av indikatoren for hvor lenge produksjonen kan føres videre med nåværende ordrebeholdning (antall arbeidsmåneder) ved dagens aktivitetsnivå. Indikatoren økte til 3,9 måneder i 1. kvartal og videre til 4,1 måneder i 2. kvartal.

Selv om utgangspunktet er relativt store ordrebeholdninger og forventet stabil vekst i etterspørselen fra hjemmemarkedet, venter industrien sett under ett bare små endringer i produksjonen i 3. kvartal. Det er imidlertid bransjevise forskjeller der «vekst-bransjene» i 2. kvartal forventer ytterligere oppgang, mens konsumvarebransjene venter en noe mer dempet utvikling.

Ressursknapphet og full kapasitet
Den høye aktiviteten i industrien gir seg også utslag i flaskehalser og presstendenser. Indikatoren for ressursknapphet, sesongjustert og glattet, nådde i 2. kvartal nær opp til 40 etter 38 i forrige kvartal. En viktig faktor bak utviklingen var en økning i andelen av foretak som har full kapasitetsutnytting, det vil si har en utnyttingsgrad som er 95 prosent eller større. Den økte andelen kom i første rekke i den offshore-relaterte delen av verkstedindustrien og i deler av eksportrettet industri, som i de siste kvartalene har hatt en vesentlig lavere kapasitetsutnytting enn normalt. Andelen av foretak som melder om mangel på arbeidskraft er om lag på samme nivå som i foregående kvartal - et høyt nivå jevnført med tidligere år.

Industriens kapasitetsutnytting gikk i 2. kvartal noe opp, sesongjustert og glattet, til 83,4 prosent etter 82,8 prosent i 1. kvartal. Investeringsvareproduserende bransjer har det høyeste nivået med knapt 90 prosent. For konsumvareproduserende bransjer var utnyttingsgraden vel 80 prosent, mens den for innsatsvareproduserende bransjer var på vel 82 prosent. Innen treforedling og metallindustrien, som er en del av innsatsvaregruppen, tok kapasitetsutnyttingen seg merkbart opp i 2. kvartal. Kapasitetsutnyttingsgraden i gruppen av innsatsvareproduserende bransjer er likevel klart lavere enn i 1994-1995.

Om statistikken
Undersøkelsen bygger på et utvalg større foretak innen bergverksdrift og industri. Bruttoutvalget er på om lag 670 foretak, de fleste med 100 eller flere sysselsatte. Undersøkelsen er frivillig og svarprosenten ligger normalt på vel 80. I undersøkelsen kartlegges industriledernes vurderinger av konjunktursituasjonen og utsiktene for en del faste kjennetegn. Hvert foretaks svar veies med sysselsettingen. Fra og med 1. kvartal 1997 publiseres ujusterte og glattede diffusjonsindekser for industri og bergverksdrift og en indikator for kapasitetsutnytting. Det publiseres også analysetabeller for industrien; innsatsvareindustri, investeringsvareindustri og konsumvareindustri. I tillegg publiseres de vanlige tabellene med svarfordelinger på enkeltspørsmål og tall for enkelte kjennetegn etter næring.

Ny statistikk

Konjunkturbarometeret, 2. kv. 1997.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Tom Andersen, tlf. 21 09 47 29, e-post: tla@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 30-31, 1997