[Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 25, 1997

Fengslinger, 1996:

Innvandrere lang tid i varetekt


Innvandrere tilbringer betydelig lenger tid i varetekt enn nordmenn. Innvandrere som ble løslatt i fjor, hadde et varetektsopphold på gjennomsnittlig 96 dager bak seg. Tilsvarende tall for nordmenn var 44 dager.
Uregistrerte utlendinger (utenlandske statsborgere uten registrert bosted i Norge) satt ennå lenger tid i varetekt, 147 dager. For alle løslatte, uavhengig av statsborgerskap og innvandringsbakgrunn, varte varetektsoppholdet i gjennomsnitt 51 dager.

De som ble løslatt fra fengsel i fjor hadde tilbragt i gjennomsnitt 100 dager bak murene, når varetekt og soning sees under ett. Menn satt 101 dager og kvinner 79 dager. Også samlet fengselsopphold var betydelig lenger for innvandrere enn for nordmenn, henholdsvis 165 og 92 dager. For uregistrerte utlendinger var det gjennomsnittlige fengselsoppholdet 201 dager.

Det satt 2 200 i norske fengsler 1.januar 1996, 2 100 menn og 100 kvinner. Av de innsatte ved årsskiftet utgjorde innvandrere 12 prosent og uregistrerte utlendinger 6 prosent. Antall innsatte ved årsskiftet ligger vanligvis noe lavere enn gjennomsnittet for året.

Færre bøtesonere
Det var i løpet av fjoråret 10 400 nyinnsettelser i fengslene. Dette er 4prosent færre enn året før. Årsaken er en nedgang i antall bøtesonere. I fjor gjaldt 544 innsettelser bøtesoning, mens tallet året før var det dobbelte. To tredeler av innsettelsene gjaldt soning av fengselsdom, mens 30 prosent var varetektsinnsettelser og 5 prosent var innsettelser for soning av bot. Bare 0,2 prosent, det vil si 21 innsettelser, gjaldt sikringsdømte.

Hver tredje var vinningsforbryter
Vinningskriminalitet var årsaken til mer enn en tredel av nyinnsettelsene. Deretter fulgte trafikkriminalitet med 27 prosent, voldskriminalitet med 15 prosent og narkotikakriminalitet med 14 prosent.

Flere kvinner
Bare 7 prosent av nyinnsettelsene gjaldt kvinner. Dette var likevel en økning i forhold til de siste årene, da kvinneandelen har ligget på 5-6 prosent. Kvinnene blir relativt ofte fengslet som dømt eller mistenkt for narkotikaforbrytelser. Hver fjerde fengsling av kvinner skyldtes denne typen kriminalitet, mens det samme gjaldt hver åttende mann som ble fengslet. Menn ble derimot oftere satt inn for voldskriminalitet, i 16 prosent av tilfellene. Den tilsvarende andelen for kvinner var 6 prosent. 2 prosent av mennene ble innsatt for sedelighetskriminalitet , mens andelen praktisk talt var null for kvinner.

Gjennomsnittsalderen for nyinnsatte i fjor var 31 år for menn og 32 for kvinner. 8 prosent av innsettelsene gjaldt unge i alderen 15-20 år, og samme andel utgjorde personer som var 50 år eller eldre.

Ny statistikk

Fengslinger, 1996.
Statistikken utgis hvert år i Ukens statistikk. Mer informasjon: Ulla Haslund, tlf. 21 09 46 46, e-post:uha@ssb.no.

Tabell er

Ukens statistikk nr. 25, 1997