[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 20, 1997

Produsentprisindeksen, per 15. april 1997:

Fall i råoljeprisen


Produsentprisindeksen totalt falt 0,2 prosent fra mars til april. Lavere priser på råolje var en viktig faktor bak utviklingen. Fra april i fjor til april i år, tolvmånedersveksten, steg indeksen med 0,5 prosent. Industriens produsentpriser steg med 0,2 prosent fra mars til april.
Indeksen for oljeutvinning og bergverksdrift falt med 4,1 prosent fra mars til april, og tolvmånedersveksten for april var på 0,1 prosent, etter 6,0 prosent vekst i mars. Gjennomsnittlig pris for råolje (Brent Blend) var i overkant av 17,5 dollar per fat i april - om lag 14 prosent lavere enn på samme tidspunkt i fjor. Råoljeprisen for april omregnet til norske kroner tilsvarer om lag 123 kroner basert på gjennomsnittlig valutakurs for måneden.

Industriens produsentpriser steg totalt med 0,2 prosent fra mars til april. Her er det prisutviklingen på raffinerte oljeprodukter og produksjon av verkstedprodukter som trakk indeksen ned, mens næringsmidler og trevarer trakk i motsatt retning.

Om statistikken
Produsentprisindeksen måler prisutviklingen for produksjonen i oljeutvinning, bergverksdrift, industri og kraftforsyning. Det innhentes priser ved salg til norsk marked og/eller eksport.

Alle prisene skal være uten vareavgifter og merverdiavgift, og de skal oppgis per 15. i hver måned. Vektgrunnlaget er nasjonalregnskapstall for 1979. Undersøkelsen omfatter om lag 1 300 representantvarer fordelt på om lag 500 bedrifter. De månedlige beregningene bygger på om lag 2 000 prisobservasjoner. Svarprosenten er normalt vel 90 hver måned. Statistikken er under omlegging.

Ny statistikk

Produsentprisindeksen, per 15. april 1997.
Statistikken utgis månedlig i Ukens statistikk. Den er også tilgjengelig i Norges offisielle statistikk (NOS) Statistisk månedshefte. Mer informasjon: Torill Amundsen, tlf. 21 09 47 42, e-post: tva@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 20, 1997