[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 17, 1997

Voksenopplæring, studieforbundenes kursvirksomhet, 1996:

Flest unge tar opplæring


Studieforbundenes kurs hadde flest deltakere i aldersgruppen 14-19 år i 1996. Om lag 15 prosent av alle deltakere tilhørte denne aldersgruppen, og nær halvparten av disse deltok på opplæring innen sang og musikk.

Det var i alt registrert nær 710 000 deltakere på kurs i regi av studieforbundene i 1996. Dette er en tilbakegang på 3 prosent i forhold til tilsvarende statistikk for 1995. I underkant av 56prosent av deltakerne var kvinner. Høyest kvinneandel finner man innen tjenesteyting og servicefag med 82 prosent kvinner. Lavest kvinneandel hadde naturbruk-, økologi- og miljøvernfaglige kurs med knapt 26prosent.

I statistikken for 1996 er om lag
70 prosent av kursdeltakerne fordelt etter aldersgrupper. Kvinner var i flertall i alle aldersgrupper. Estetiske fag og håndverksfag samlet flest deltakere uansett alder. En mer detaljert inndeling etter emne viser at den yngste aldersgruppen, 14-19 år, deltok hyppigst i kursvirksomhet innen sang og musikk, kristendom og instruktør-/treneropplæring. Den eldste aldersgruppen, over 60 år, viste hyppigst deltakelse i kurs innen kristendom, sang og musikk, tegning og maling og tekstilarbeid.

Kursenes varighet var i gjennomsnitt 29 timer. De lengste kursene ble holdt innen emnegruppen realfag, industri- fag og tekniske fag med en gjennomsnittlig kurslengde på 42 timer. Kortest kurs hadde gruppen organisasjons- og ledelsesfag med et snitt på 18 timer.

Hvert kurs hadde i gjennomsnitt 11 deltakere. Flest deltakere hadde kurs innen gruppen helse- og sosialfag med et snitt på 14 deltakere per kurs. Lavest deltakerantall hadde språkkursene med et snitt på 8 per kurs.

Om statistikken
Statistikken over studieforbundenes kursvirksomhet lages årlig på oppdrag fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF). Den nye felles emneinndelingen som brukes i statistikken er utarbeidet av Statistisk sentralbyrå i samarbeid med KUF, og ligger tett opp til det ordinære utdanningssystemet. Emneinndelingen tar utgangspunkt i det faglige innholdet i kursene. Således er tidligere brukte begreper som «hobby- og fritidskurs» tatt bort. Statistikken for 1996 omfatter knapt 95 prosent av total virksomhet, målt etter antall deltakere.

[Figur 9]

Figur 9: Antall deltakere i ulike aldersgrupper. 1996


Ny statistikk

Voksenopplæring, studieforbundenes kursvirksomhet, 1996.
Statistikken utgis årlig i Ukens statistikk. Mer informasjon: Thorstein Ouren, tlf. 62 88 52 71,
e-post: tou@ssb.no eller Vera Thrane, tlf. 62 88 52 57, e-post: vet@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 17, 1997