[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 16, 1997

Konsumprisindeksen, per 15. mars 1997:

Matvareprisene viser oppadgående trend


Prisene på en rekke landbruksvarer har i perioden fra september 1996 til mars 1997 steget sterkere enn hva som har vært vanlig i samme periode de siste årene.
Prisstigningen på matvarer har vist økning siste året. I mars i fjor var tolvmånedersveksten for matvarer -0,2 prosent. Etter den tid har veksttakten økt jevnt, og fikk et markert løft i juli ved bortfallet av momskompensasjonen på landbruksproduktene melk, kjøtt og ost.

Gjennom siste halvår, fra september i fjor til mars i år, har de fleste matvaregrupper hatt vekst i prisene. For mange av disse varegruppene har det i de senere årene ikke vært vesentlig prisvekst i denne perioden, og flere av landbruksvarene har tidligere år hatt prisnedgang i denne perioden.

Kjøtt, kjøttvarer og flesk er gruppen som tydeligst viser tegn på endret trend. Denne gruppen, som har hatt et jevnt prisfall de siste fem årene, har siden juli i fjor hatt en oppadgående prisvekst. Meieriprodukter har også hatt prisoppgang siste halvår. Dette er i motsetning til tidligere år, da prisene på meieriprodukter i hovedtrekk kun beveget seg etter jordbruksoppgjøret og som følge av avgiftsendringer. Også kornprodukter og fiskevarer viser tilsvarende trend. Grønnsaker og frukt har ikke hatt et slikt utviklingsmønster. Årsaken kan være de sterke sesongsvingningene i denne gruppen.

Importvarer
Styrkingen av den norske kronen mot slutten av 1996 og i begynnelsen av 1997 gav forventninger om reduserte konsumpriser på importerte varer i løpet av 1997. Imidlertid har kronen svekket seg noe etter den tid. Erfaringsmessig vil det også ta noe tid før valutakursbevegelser fullt ut gir utslag i konsumprisene. Importerte konsumvarer har vist en økning på 0,4 prosent fra desember i fjor til mars i år. I samme periode har konsumprisindeksen totalt steget med 1,3 prosent. Bak prisveksten for importvarer ligger avgiftsøkningene på biler og alkohol ved årsskiftet. Sesongsvingninger på frukt bidrar også til økningen i importprisene. Uten avgiftspåslagene ved årsskiftet ville konsumprisen for importerte varer falt svakt fra desember til mars.

Prisoppgang i mars
Konsumprisene sett under ett steg med 0,3 prosent fra februar til mars. Fra mars i fjor til mars i år steg konsumprisindeksen med 3,1 prosent mot 3,3 prosent i februar. Totalindeksen for mars var 269,3.

Om statistikken
Konsumprisindeksens prismateriale er faktiske utsalgspriser per den 15. i måneden. For perioden fra august 1996 til juli 1997 bygger vektgrunnlaget på forbruksundersøkelsene for 1993, 1994 og 1995.

Grunnlaget for beregning av konsumprisindeksen er et utvalg på om lag 800 spesifiserte forbruksvarer og tjenesteytelser, representant-varer. Oppgaver til beregning av indeksen innhentes fra et utvalg på om lag 2 000 bedrifter. De månedlige beregningene bygger på om lag 50 000 prisobservasjoner. Svarprosenten er normalt på om lag 95 hver måned.

Ny statistikk

Konsumprisindeksen, per 15. mars 1997.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Berit Koht, tlf. 21 09 44 58, e-post: bkt@ssb.no, Lasse Sandberg, tlf. 21 09 47 16, e-post: san@ssb.no, Geir Ormseth, tlf. 21 09 47 22, e-post: geo@ssb.no eller Randi Johannessen, tlf. 21 09 47 30, e-post: raj@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 16, 1997