[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 13, 1997

Utenrikshandelen med varer, januar-februar 1997. Detaljerte tall:

Rogaland og Hordaland har høyest eksportandel


Av den tradisjonelle vareeksporten på 26,4 milliarder kroner for årets to første måneder, ble 12,5 prosent produsert i Rogaland og 10,9 prosent i Hordaland. Møre og Romsdal kom som nummer tre med en andel av eksporten på 8,2 prosent.
Statistisk sentralbyrå publiserer nå for første gang tall for vareeksporten fordelt etter produksjonsfylke.

Fra Rogaland ble det eksportert tradisjonelle varer for 3,3 milliarder kroner i årets to første måneder. Petro-
leumsprodukter, unntatt råolje og naturgass, utgjorde 1,7 milliarder av dette. Nær halvparten av hele Norges eksport av petroleumsprodukter stammer fra dette fylket. Også eksporten av bearbeidde varer på 1,3 milliarder var stor sammenlignet med andre fylker.

I januar-februar kom eksporten av gruppen bearbeidde varer opp i 17 milliarder som er to tredjedeler av samlet tradisjonell eksport. Denne gruppen består av mange ulike varer, hvorav kjemiske produkter, plastråstoffer, metaller, maskiner og møbler er blant de viktigste.

For Hordaland som eksporterte for 2,9 milliarder, kom oljeproduktene høyt opp med 1,3 milliarder kroner. Eksporten av bearbeidde varer oppnådde en nesten like høy verdi og kom opp i 1,2 milliarder. Oljeproduktene, som i det vesentligste kommer fra raffineriene, er årsaken til at også Vestfold får en såpass høy eksportandel som 15,7 prosent for petroleumsproduktene.

Fiskerike Møre og Romsdal
Det tredje største eksportfylket, Møre og Romsdal, eksporterte for 2,2 milliarder kroner, hvorav 1,3 milliarder kom fra fisk og fiskeprodukter. Av Norges totale fiskeeksport på 3,8 milliarder de to første månedene i år, kan en tredjedel spores til Møre og Romsdal. Både Nordland og Sogn og Fjordane hadde en andel av eksporten av fisk på over 10 prosent, mens Finnmark kom opp i bare 4 prosent.

Hele 14,4 prosent av all fiskeeksport kunne imidlertid ikke fordeles på et bestemt produksjonsfylke. Dette har blant annet sammenheng med at fiskeeksportører blander fisk fra flere fylker før eksporten skjer. Dessuten oppgir noen handelsfirma og bedrifter med videreforedling sitt hjemstedsfylke, og ikke det opprinnelige produksjonsfylket. Dette er antakelig en viktig årsak til at Møre og Romsdal får en så høy andel.

Oslo og Nordland like store
Oslo og Nordland eksporterte hver for seg tradisjonelle varer for 1,2 milliarder kroner de to første månedene, og dette utgjør 4,5 prosent av samlet eks-port. I begge fylkene var andelen av bearbeidde varer stor, og Nordland hadde i tillegg en stor fiskeeksport. Fylkene Hedmark, Sør-Trøndelag, Aust-Agder og Troms kunne alle vise til eksportandeler på mellom 1 og 2 prosent. Finnmark var eneste fylke med en eksportandel på under 1 prosent. Østfold og Vest-Agder hadde
eksportandeler på henholdsvis 7,4 og 7,1 prosent, og her er det bearbeidde varer som trekker opp andelene.

Vestfold, Telemark og Buskerud kom alle opp i en eksportandel på 6 prosent.

Om statistikken
Alle tall gjelder utenrikshandelen med varer. Tradisjonelle varer omfatter for eksporten alle varer utenom skip, oljeplattformer, råolje og naturgass.

For 7 prosent av eksporten i januar og februar kan ikke produksjonssted knyttes til et bestemt fylke. Forsendelsene kunne være en blanding av varer fra flere fylker, eller det kan være varer med utenlandsk opprinnelse eller ukjent produksjonssted.

Mange viktige eksportvarer viser stor variasjon i verdi fra måned til måned. I denne første publiseringen har vi tall for bare to måneder. Eksportfordelingene etter fylke kan derfor endres i statistikken utover i året, og kan dessuten endres som følge av korreksjoner i eksportdeklarasjonene.

[Figur 11]

Figur 11: Eksporten fordelt etter fylke. Prosent. Januar-februar 1997


Ny statistikk

Utenrikshandelen med varer, januar- februar 1997. Detaljerte tall.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og Månedsstatistikk over utenrikshandelen. Mer informasjon: Øyvind Hagen, tlf. 21 09 47 26 ,
e-post: oyh@ssb.no, Hans Kristian Østereng, tlf. 21 09 47 13 , e-post: hko@lynx.ssb.no eller ved Kundetjenesten for utenrikshandel, Gjermund Lien, tlf. 21 09 47 52, e-post: gli@ssb.no eller Tor Inge Hageberg, tlf. 21 09 47 53, e-post: tih@ssb.no.

Tabeller

Nye opplysninger om vareeksporten


Fra og med statistikken for januar 1997 vil Statistisk sentralbyrå for første gang publisere tall for vareeksport fordelt på produksjonsfylke. Bakgrunnen for utvidelsen er de mange brukere som lenge har spurt etter hvor i landet norske eksportvarer produseres. Den eksisterende statistikken over varer etter tollsted har ikke gitt gode nok opplysninger om dette.
Statistisk sentralbyrå innhenter opplysningene direkte gjennom et administrativt register som tollvesenets Informasjonssystem med Næringslivet (TVINN) er. Forberedelsene startet i januar 1995, og medførte at programmer måtte endres hos tollvesenet, deklaranter og eksportører. Siden mesteparten av tolldeklarasjonene sendes over telelinjer inn til TVINN, måtte dessuten standarden for elektroniske meldinger (EDIFACT) utvides med en ny modul.

Produksjonsfylke
Produksjonsfylke blir nå oppgitt ved tolldeklareringen. I de situasjoner hvor forsendelsen består av en blanding av varer fra flere fylker og hvor produksjonsfylkene er vanskelig å fastslå, oppgis at varene har sin opprinnelse fra flere fylker.

Der hvor innsatsvarer blandes (bearbeiding), oppgis det fylket hvor den største andelen av varens verdi stammer fra. Øker en importert innsatsvare sin verdi til over det dobbelte, regnes varen som norsk produksjon. I motsatt fall skal deklarasjonen utfylles som eksport av vare produsert i utlandet. Delproduksjon for videresalg til produsenter av eksportvarer framkommer altså ikke i den nye statistikken.

Om statistikken
Eksportstatistikken lages på grunnlag av kopier av tolldeklarasjoner som overføres til Statistisk sentralbyrå fra Toll- og avgiftsdirektoratet.

Alle deklarasjoner med beløp over en minsteverdi og som omfatter de typer vareforsendelser som skal med i statistikken, summeres opp til de månedlige handelstallene.

Statistikkmåneden er lik den måned tolldeklarasjonen ble ekspedert i.


Ukens statistikk nr. 13, 1997