[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 11, 1997

Hotell- og restaurantvirksomhet, 1995. Regnskapsstatistikk:

Redusert lønnsomhet for hotell- og restaurantnæringen i 1995


Aksjeselskapene i hotell- og restaurantnæringen hadde totalt sett en reduksjon i lønnsomheten fra 1994 til 1995. Den negative lønnsomhetsutviklingen innebar at samtlige næringshovedgrupper hadde avtagende totalrentabilitet og driftsmargin. For de fleste var det også en nedgang i egenkapitalrentabiliteten.
Totalrentabiliteten på næringsnivå sank med 1,8 prosentpoeng fra 8,6prosent i 1994 til 6,8 prosent i 1995. Restaurantdrift og hotellvirksomhet hadde den laveste reduksjonen av totalrentabiliteten, fra 8,6 prosent i 1994 til 7,3 prosent i 1995 for restaurantene og fra 7,5 til 6,0 prosent for hotellene. Mest negativ utvikling hadde drift av barer, hvor nedgangen i totalrentabiliteten utgjorde 4,5 prosentpoeng, fra 11,7 prosent i 1994 til 7,2 prosent i 1995. Høyest totalrentabilitet i 1995 oppnådde kantine- og cateringvirksomhet og restaurantdrift med henholdsvis 16,5 og 7,3 prosent.

Tilbakegangen var generelt sterkest for de små foretakene, men også de store aktørene i næringen fikk redusert totalrentabilitet. Store foretak er i denne sammenheng definert som enheter med høyere totalkapital enn 10millioner kroner.

Egenkapitalrentabiliteten i næringen ble redusert fra 14,2 prosent i 1994 til 9,0 prosent i 1995, men var større enn totalrentabiliteten i begge periodene. Den eneste virksomhetskategorien som forbedret egenkapitalrentabiliteten var restaurantdrift, hvor økningen var fra 10,5 prosent i 1994 til 10,7 prosent i 1995. Hotellene fikk redusert egenkapitalrentabiliteten med 5,1 prosentpoeng fra 10,5 prosent i 1994 til 5,4 prosent i 1995. Næringens høyeste egenkapitalrentabilitet i 1995 hadde kantine- og cateringvirksomhet med 56,5 prosent.

Driftsresultatet i forhold til omsetningen hadde i likhet med totalrentabiliteten en generell tilbakegang. Næringens totale driftsmargin ble redusert fra 4,6 prosent i 1994 til 3,8 prosent i 1995. Den minst negative utviklingen hadde kantine- og cateringvirksomheten med en driftsmargin på 5,6 prosent i 1994 og 5,2 prosent i 1995. Hotellvirksomheten fikk redusert driftsmarginen fra 5,1 prosent i 1994 til 4,2prosent i 1995, mens restaurantdriften hadde en nedgang fra 3,6 prosent i 1994 til 3,0 prosent i 1995. Virksomhet tilknyttet annen overnatting enn hoteller oppnådde høyest driftsmargin med 5,3 prosent i 1995, men ettersom den utgjorde 10,7 prosent i 1994 innebar dette samtidig den
største nedgangen.

Kapitalens omløpshastighet ble på aggregert nivå redusert fra 1,63 i 1994 til 1,54 i 1995. Restaurantdrift var alene om positiv utvikling i dette nøkkeltallet, fra 2,05 i 1994 til 2,11 i 1995. Høyest omløpshastighet for kapitalen i 1995 hadde kantine- og cateringvirksomhet med 2,84.

Næringen hadde negativ utvikling i soliditeten. Dette reflekteres i reduksjonen av egenkapitalandelen fra 18,9 prosent i 1994 til 18,2 prosent i 1995. Egenkapitalandelen er likevel høyere enn i 1993 da den var 16,6 prosent. Næringshovedgruppen drift av barer hadde den mest positive utviklingen i egenkapitalandelen, fra 1,5 prosent i 1994 til 6,5 prosent i 1995, som allikevel utgjorde næringens laveste verdi på dette forholdstallet. Egenkapitalandelen økte for øvrig også innen gatekjøkkendrift og kantine- og cateringvirksomhet.

Hotellene hadde en mindre nedgang i egenkapitalandelen fra 21,5 prosent i 1994 til 21,2 prosent i 1995. Den største reduksjonen skjedde imidlertid innen restaurantdrift hvor egenkapitalandelen falt fra 14,9 prosent i 1994 til 11,5 prosent i 1995.

Næringens fiansiering- og kapitalstruktur er karakterisert ved en negativ utvikling. Likviditetsgrad 1, finansieringsgrad 1 og arbeidskapitalen i prosent av totalkapitalen indikerer at anleggsmidlene på næringsnivå ble finansiert med en større andel kortsiktig kapital i 1995 enn i 1994. Gjeldsgraden har også økt fra 4,29 i 1994 til 4,48 i 1995.

Om statistikken
Statistisk sentralbyrås regnskapsstatistikk for hotell- og restaurantvirksomhet er basert på oppgaver fra ikke-finansielle aksjeselskaper som har levert regnskap til regnskapsregisteret i Brønnøysund. Det er første gang det blir publisert regnskapsstatistikk for hotell- og restaurantvirksomhet basert på denne kilden. Statistisk sentralbyrås tidligere regnskapsstatistikk for næringen har vært avgrenset til alle større foretak og basert på egen skjemainnhenting.

Grunndataene for statistikken er hentet inn fra DM-huset AS.

[Figur 2]

Figur 2: Hotell- og restaurantvirksomhet. Driftsmargin. Prosent


[Figur 3]

Figur 3: Hotell- og restaurantvirksomhet. Totalrentabilitet. Prosent


Ny statistikk

Hotell- og restaurantvirksomhet, 1995. Regnskapsstatistikk.
Statistikken utgis årlig i Ukens statistikk. Mer informasjon: Stian Larsen, tlf. 62 88 54 95, e-post: sla@ssb.no eller Tom Granseth, tlf. 62 88 54 06, e-post: tog@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 11, 1997