[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 6, 1997

Regnskapsstatistikk. Ikke-finansielle foretak, 1995. Foreløpige tall:

Forbedret lønnsomhet i aksjeselskaper


For norske ikke-finansielle aksjeselskaper viser foreløpige tall for 1995 en lønnsomhetsforbedring i forhold til 1994. Totalkapitalens avkastning økte fra 9,4 prosent i 1994 til 9,9 prosent i 1995. Egenkapitalrentabiliteten ble forbedret med 1,8 prosentpoeng, fra 11,4 til 13,2 prosent i 1995. Aksjeselskapene har blitt mer solide, egenkapitalandelen økte fra 30,5 prosent i 1994 til 32,4 prosent i 1995.
For samtlige aksjeselskap under ett, viser tallene at lønnsomheten økte med foretakenes størrelse. Mindre foretak med driftsinntekter mellom 1 og 10 millioner kroner hadde en totalrentabilitet på 8,3 prosent. Mellomstore foretak med driftsinntekter fra 10 opp til 50 millioner kroner hadde en totalrentabilitet på 9,3 prosent, mens lønnsomheten i de større foretakene var 11,0 prosent. Egenkapitalrentabiliteten viste samme tendens.

Eierskap og foretak i Fastlands-Norge
I statistikken videre er selskapene delt inn etter om de tilhører Fastlands-Norge eller ikke, ved at selskap i olje- og gassutvinning, rørtransport og utenriks sjøfart ikke er med under Fastlands-Norge. Aksjeselskap tilhørende Fastlands-Norge hadde en totalrentabilitet på 9,3 prosent i 1995. Privateide aksjeselskaper i Fastlands-Norge viste høyere avkastning i 1995 enn offentlig eide aksjeselskaper, både når det gjelder total- og egenkapitalrentabilitet. Avkastningen på totalkapitalen var 9,6 prosent for privat eide og 8,0 prosent for offentlig eide aksjeselskaper i Fastlands-Norge.

Alt i alt var de offentlig eide aksjeselskapene mer lønnsomme enn de private. Avkastningen på totalkapitalen for de offentlig eide aksjeselskapene var 11,3 prosent og tilsvarende tall for privat eide var 9,5 prosent. Forskjellen har sammenheng med lønnsomheten i de offentlig eide selskapene i oljenæringen.

Næringsvise forskjeller
Lønnsomheten varierte betydelig også mellom de ulike næringene. Inndelt i hovedgruppene primær-, sekundær- og tertiærnæringer hadde aksjeselskap i sekundærnæringene den høyeste avkastningen på totalkapitalen med 11,4 prosent.

Olje- og gassutvinning hadde høyest avkastning i 1995 målt ved totalrentabiliteten (13,3 prosent). Blant andre store næringer var lønnsomheten i industrien 10,3 prosent og i varehandel 10,5 prosent. I varehandelen omfatter foreløpige tall drøyt 27 000 aksjeselskaper. Lønnsomheten var høy blant aksjeselskap i helse- og sosialtjenester, skogbruk og bil- og husholdsreparasjoner med henholdsvis 11,9, 11,5 og 11,0 prosent. Næringene undervisning og post og telekommunikasjoner kom dårligst ut i 1995 med en avkastning på totalkapitalen på henholdsvis 5,3 og 5,4 prosent.

Om statistkken
Grunndataene for statistikken er basert på årsregnskap innsendt til Brønnøysundregisteret og er innhentet fra DM-Huset AS.

Statistikken omfatter ikke-finansielle aksjeselskap, noe som innebærer at selskap som driver finansielle aktiviteter og tilbyr finansielle tjenester (forretningsbanker, forsikringsselskap og finansieringsselskap mv.) ikke er med. Noen aksjeselskap med feil eller mangler i enten resultat- eller balansepostene er videre holdt utenfor statistikken. Regnskap for selskap som var under avvikling i 1995, er også holdt utenfor.

Føringsmåten av finanspostene påvirker totalrentabiliteten. Finansinntekter og -kostnader er ført netto for en del av foretakene. Disse har dermed fått en for lav beregnet totalrentabilitet, og dette gjelder spesielt foretak med høy gjeldsgrad. Egenkapitalrentabiliteten beregnes etter skatt. En del av foretakene har negativ skattekostnad, og dette fører til at egenkapitalens avkastning kan være overvurdert.

[Figur 9]

Figur 9:


Forholdsvis mange foretak har i statistikken uoppgitt næring, og dette bidrar til usikkerhet i tallene for de enkelte næringer.

Figur 10: Lønnsomhetsmål fordelt etter størrelsesgrupper. Prosent


Ny statistikk

Regnskapsstatistikk. Ikke-finansielle foretak, 1995. Foreløpige tall.
Statistikken utgis årlig i Ukens statistikk og Norges offisielle statistikk (NOS) Regnskapsstatistikk. Mer informasjon: Sissel Fjeld, tlf. 21 09 47 62, e-post: sfj@ssb.no eller Anita Bjerkestrand, tlf. 21 09 47 60, e-post: akb@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 6, 1997