[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 34, 1996

Hver femte går på kurs i regi av studieforbundene


Statistikken over studieforbundenes kursvirksomhet viser at mer enn 20 prosent av befolkningen over 14 år deltok på kurs i 1995. 56 prosent av deltakerne var kvinner.

Sett i forhold til folkemengden var det flest kursdeltakere i Nord-Trøndelag. Der gikk snaut 28 prosent av befolkningen på kurs i regi av studieforbundene. Deretter fulgte Troms og Østfold med en deltakerandel på 27 prosent. Lavest andeler finner vi i Akershus og Oslo der henholdsvis 15 og 16 prosent av befolkningen over 14 år deltok i kurs.

Flest kvinner
56 prosent av deltakerne var kvinner. Høyest kvinneandel finner vi i språkfagene der nær 72 prosent av deltakerne var kvinner. Lavest kvinneandel hadde faglige kurs i naturbruk, økologi og miljøvern; 24 prosent.

Kursenes varighet var i gjennomsnitt 30 timer. De lengste kursene ble holdt innenfor gruppen estetiske fag og håndverksfag med en gjennomsnittlig kurslengde på 37 timer. Kortest kurs hadde gruppen organisasjons- og ledelsesfag med et snitt på 18 timer.

Gjennomsnittlig antall deltakere per kurs var 11. Høyest lå kurs innenfor gruppen helse- og sosialfag med et snitt på 15 deltakere per kurs. Lavest lå kurs i gruppen tjenesteyting og servicefag med et snitt på sju deltakere per kurs.

Om statistikken
I år er første gang Statistisk sentralbyrå lager statistikk over studieforbundenes kursvirksomhet. Den nye felles emneinndelingen som brukes i statistikken, er utarbeidet av SSB i samarbeid med Kirke-, utdannings- og forsk-ningsdepartementet. Emneinndelingen ligger tett opp til det ordinære utdanningssystemet og tar utgangspunkt i det faglige innholdet i kursene. Således er tidligere anvendte begreper som «hobby og fritidskurs» tatt ut fordi disse tar utgangspunkt i den enkeltes motiver for å delta på kurset, og ikke det faglige utbyttet kurset gir.

Ny statistikk

Voksenopplæring. Statistikk over studieforbundets kursvirksomhet, 1995.

Statistikken utgis årlig i Ukens statistikk. Mer informasjon: Thorstein Ouren, tlf. 62 88 52 71, e-post: tou@ssb.no eller Vera Thrane, tlf. 62 88 52 57, e-post: vet@ssb.no.
Tabeller.

Ukens statistikk nr. 34, 1996