[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 33. 1996

Industriproduksjonen tilbake på aprilnivå etter streiken


Statistisk sentralbyrås produksjonsindeks økte med 3,6 prosent sesongjustert fra mai til juni i år. Økningen kom etter en nedgang på 2,7 prosent måneden før. Industriproduksjonen gikk opp med 5,3 prosent, etter kraftig nedgang i mai som følge av streik. Olje- og gassutvinningen økte med 4,1 prosent, mens produksjonen i kraftforsyning ble redusert med over 15 prosent.

Industriproduksjonen er nå på samme nivå som i april. Størst økning hadde naturlig nok næringene som var rammet av streik. Metallvareindustrien og produksjon av oljeplattformer viste størst økning. Disse sektorene hadde et nivå på produksjonen i juni som lå klart over nivået i april justert for normale sesongvariasjoner.

Produksjonsutviklingen i industrien har vist et tilnærmet flatt forløp gjennom første halvår. I 1. kvartal var gjennomsnittet på den sesongjusterte indeksen 102,7 og i april og juni om lag 102. Trenden viser imidlertid fortsatt svak vekst fordi produksjonsnivået i begynnelsen av året fikk et betydelig løft i forhold til slutten av fjoråret. Sektorer som treforedling og kjemisk industri er i klar nedgang, mens produksjon av trevarer, mineralprodukter, oljeplattformer og forlagsvirksomhet er i betydelig vekst.

Olje- og gassutvinningen økte med over 4 prosent justert for normale sesongvariasjoner, og sesongjustert indeks på 113,7 er den høyeste som er notert.

Nedgang i elektrisitetsproduksjonen
Elektrisitetsproduksjonen gikk ned med over 15 prosent fra mai til juni i år. Med unntak av mai har det vært betydelig nedgang i lang tid, og produksjonen i juni lå over 25 prosent under produksjonen i desember i fjor justert for sesongvariasjoner. Produksjonsnedgangen de siste månedene kommer som følge av lav fyllingsgrad i magasinene. Ved utgangen av juni var fyllingsgraden 46,6 prosent. Det tilsvarer om lag 21 prosentenheter mindre enn medianen for tilsvarende tidspunkt fra årene 1982-1991.

Om statistikken
Oppgavene til SSBs produksjonsindeks innhentes fra om lag 1 650 bedrifter med innsendingsfrist den 8. i hver måned. Vektgrunnlaget er bearbeidingsverdi til faktorpris. Indikatorer for produksjonsvolumet er produksjonen av viktige varer, arbeidede timeverk eller råvareinnsats. Statistikken omfatter olje- og gassutvinning, industri, bergverksdrift, og kraftforsyning.

Ny statistikk

Produksjonsindeksen, juni 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Kjell Berger, tlf. 21 09 47 19, e-post: ksb@ssb.no eller Tom Andersen, tlf. 21 09 47 29, e-post: tla@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 33. 1996