[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 28-29, 1996

Konjunkturbarometeret for 2. kvartal 1996:

Vekst i hjemmemarkedene


Industrien venter ikke noen vesentlig bedring i konjunkturutsiktene på kort sikt. God etterspørsel fra hjemmemarkedene, men svakere utvikling i produksjonen enn forventet er noen faktorer bak dette. Det viser Statistisk sentralbyrås konjunkturbarometer for 2. kvartal 1996.

Industriproduksjonen ble noe svakere enn ventet fra 1. til 2. kvartal. Streik innen flere industribransjer i mai er en viktig årsak til det. Investeringsvareproduserende bransjer hadde en klart svakere utvikling enn ventet. Delvis er det et resultat av streiken, men det skyldes også svakere etterspørsel spesielt fra eksportmarkedene. For konsumvareproduserende bransjer ble produksjonsutviklingen om lag som ventet, med en sesongpreget økning i innenlandsk etterspørsel. For 3. kvartal venter industrien sett under ett en oppgang i produksjonen. Vel 30 prosent av foretakene venter økning mens 47 prosent venter uendret produksjon.

Ordretilgangen fra eksportmarkedet ble svakere enn ventet for mange produsenter innen innsatsvare- og investeringsvareproduserende bransjer. Vel 60 prosent av produsentene melder om uendret eller lavere etterspørsel. For hjemmemarkedsrettet industri var situasjonen bedre med vekst om lag som ventet. Vel 80 prosent av foretakene hadde uendret eller økt ordretilgang - av dette melder 34 prosent av foretakene om vekst. Den samlede ordrebeholdning er noe styrket, men forholdsvis mange av industriforetakene vurderer likevel størrelsen på ordrebeholdningen som for lav sett i forhold til nåværende produksjonsomfang. For 3. kvartal venter industrien en moderat økning i etterspørselen.

Statistikken er revidert
Konjunkturbarometeret har gjennomgått en revisjon. Undersøkelsens skjema er justert som ledd i en tilpasning av spørsmål og svaralternativer til internasjonal praksis for denne type statistikker. Opprinnelige spørsmål er i all hovedsak beholdt, men enkelte nye spørsmål er innarbeidet i skjemaet. For noen få spørsmål er svaralternativene justert noe, men det er lagt vekt på å minimere endringer for å sikre kontinuitet i oppgavegivernes svarpraksis. Nytt skjema ble tatt i bruk i forbindelse med undersøkelsen for 1. kvartal 1996. Ny næringsstandard (SN94) er også innarbeidd i undersøkelsen. For nærmere om denne se NOS C 182. Det arbeides fortsatt med å rekonstruere historiske serier etter ny næringsstandard.

Om undersøkelsen
Statistikken bygger på et utvalg større foretak innen bergverksdrift og industri. Utvalget omfatter om lag 600 foretak - de fleste med 100 eller flere sysselsatte. Undersøkelsen er frivillig og svarprosenten ligger på 85-90.

Undersøkelsen kartlegger på en kvalitativ måte ledernes vurderinger av status og forventninger for en del faste kjennetegn. Det gjelder f.eks. produksjonsvolum, sysselsetting, ordretilgang - fordelt på hjemmemarkedet og eksportmarkedet mfl. I tillegg gir lederne en generell bedømmelse av konjunkturutsiktene for det kommende kvartal. For nærmere om undersøkelsen og tolkning - se Ukens statistikk nr. 42/95

Ny statistikk.

Konjunkturbarometeret, 2. kv. 1996.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Bjørg Devik, tlf. 21 09 47 37, e-post: bjd@ssb.no eller Tom Andersen, tlf. 21 09 47 29, e-post: tla@ssb.no. Vedleggstabeller side: 31-34.

Ukens statistikk nr. 28-29, 1996