[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 24, 1996

Økning i ut-lignet skatt for sokkelselskaper


Etter en periode med reduksjon i utlignet skatt for sokkelselskapene, økte utlignet skatt med 17 prosent eller 2,6 milliarder kroner fra 1993 til 1994. Utlignet skatt for 1994 var på 18,1 milliarder kroner.

Økningen i utlignet skatt fra 1993 til 1994 skyldes en økning i skattegrunnlaget hos de store oljeutvinningsselskapene. De øvrige selskapene, inkludert de utenlandske selskapene som driver ulike former for støttevirksomhet på sokkelen, hadde samlet sett en reduksjon.

Reduksjonen for de utenlandske selskapene var på hele 59,7 prosent. Dette har imidlertid liten betydning for samlet utlignet skatt. Årsaken til det økte skattegrunnlaget finner en i et bedret finansresultat.

Om statistikken
Statistikken viser utlignet skatt på inntekt for samtlige sokkelselskaper, skattemessig hjemmehørende i Norge eller utlandet, som er skattlagt etter petroleumsskatteloven. De hjemmehørende i Norge driver oljeutvinning og rørledningstransport, mens de utenlandske selskapene driver ulike former for støttevirksomhet for petroleumsutvinning.

Statistikken bygger på inntektstall etter ordinær ligning som er innhentet fra oljeskattekontoret i Oslo og sentralskattekontoret for utenlandssaker i Sandnes. Alle skattetall er basert på Skattedirektoratets register over utlignede skatter.

Ny statistikk

Inntektsundersøkelsen for selskaper skattlagt med hjemmel i petroleumsskatteloven, 1994.
Statistikken utgis årlig i Ukens statistikk. Mer informasjon: Per Erik Gjedtjernet, tlf.
62 88 51 75, e-post: peg@ssb.no eller ReidarEriksen,tlf. 62 88 54 45, e-post: rer@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 24, 1996