[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 23, 1996

Bygge- og anleggsstatistikk, 1994:

Sterk bygge- og anleggsvekst


Det var en gjennomgående oppgang innenfor bygge- og anleggsbransjen i 1994. Totalt omsatte private bygge- og anleggsbedrifter for 72,7 milliarder kroner i 1994. Det var en økning på 12 prosent fra året før.

For private bedrifter økte vareinnsatsen med 13 prosent, til 50,8 milliarder kroner, mens tallet på bedrifter økte med 8 prosent til drøyt 13 800. Antall sysselsatte steg med over 5 prosent, til 87 700, mens lønnskostnadene økte med 12 prosent, til 18,9 milliarder kroner. Bedrifter med over ti årsverk investerte for 1,1 milliarder kroner i 1994. For offentlige bedrifter steg bearbeidingsverdien med i underkant av 5 prosent, mens sysselsettingen ble redusert med nesten 8 prosent.

Innen grunnarbeid steg både bruttoproduksjonsverdien og vareinnsatsen med 25 prosent, mens økningen for næringshovedgruppen annen bygge- og anleggsvirksomhet var henholdsvis 12 og 15 prosent. Bygginstallasjonsbedrifter hadde vekst i bruttoproduksjonsverdien på 8 prosent, og i vareinnsatsen på 7 prosent. De tilsvarende tallene for bedrifter innen ferdiggjøring av bygninger og konstruksjoner var henholdsvis 13 og 11 prosent. For bedrifter innen utleie av
bygge- og anleggsmaskiner med personell steg tallene med 16 og 9 prosent.

Stukkatur- og isolasjonsarbeid
Høyest vekst i bruttoproduksjonsverdi på næringsundergruppenivå hadde bedrifter innen stukkaturarbeid og pussing (dekorasjon og pynt i mur og gips). Her steg bruttoproduksjonsverdien med 76 prosent, til 31 millioner kroner i 1994. Dette fordelte seg på bare 14 bedrifter. Bedrifter innenfor isolasjonsarbeid økte bruttoproduksjonsverdien med 71 prosent, til 505 millioner kroner i 1994. Den eneste næringsundergruppen med et fall i bruttoproduksjonsverdien, når vi ser bort ifra samlegruppene annen bygginstallasjon og oppføring av andre konstruksjoner, var bygging av veier, flyplasser og idrettsanlegg; en nedgang på 4 prosent.

Vekst for enmannsbedriftene
For enmannsbedrifter totalt økte omsetningen med 16 prosent fra 1993 til 1994, mens veksten i antall årsverk var på 1 prosent. Tallet på bedrifter falt med 3 prosent. Omsetningen pr. bedrift økte med 20 prosent, til 306000 i 1994.

Om statistikken
Det er hentet inn et fullstendig sett av oppgaver fra alle bedrifter innen de enkelte næringsgruppene med ti eller flere sysselsatte i 1993. For de andre bedriftene er det beregnet totaltall, med utgangspunkt i årlige oppgaver over sysselsetting og omsetning fra Næringsundersøkelsen. Bedrifter uten sysselsetting og omsetning i Bedrifts- og foretaksregistret og i manntallet over merverdiavgiftspliktige er holdt utenfor. Det hentes videre inn oppgaver fra alle kommuner, Statens vegvesen og andre statlige bygge- og anleggsbedrifter.

Bruttoproduksjonsverdi er summen av utfakturert i året direkte til byggherre og til andre bygge- og anleggsforetak pluss kostnader påløpt i året for bygge- og anleggsarbeid utført for egen regning og verdien av eget påkostningsarbeid på egne aktiva, samt verdien av annen næringsinntekt. Merverdiavgift er ikke medregnet.

Bearbeidingsverdi er bruttoproduksjonsverdi fratrukket vareinnsats.


Ny statistikk

Bygge- og anleggsstatistikk, 1994.
Statistikken utgis hvert år i Ukens statistikk og Norges offisielle statistikk (NOS) Bygge- og anleggsstatistikk. Mer informasjon: Magne Bjerkseth, tlf. 62 88 54 79, e-post: mbj@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 23, 1996