[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 12, 1996

Satsene økte mest i kommunale barnehager


Foreldre betalte i gjennomsnitt 2,7 prosent mer for å ha barn i barnehage i januar i år, enn i samme måned i fjor. Betalingssatsene økte mer i kommunale enn i private barnehager. Det er likevel fortsatt billigst å ha barn i de kommunale.

Satsene i kommunale barnehager økte med 2,8 prosent fra januar 1995 til januar i år. For private barnehager sett under ett økte satsene med 2,5 prosent.

Lavere prisvekst
Selv om prisen for å ha barn i barnehage økte med 2,7 prosent, er dette den laveste veksten siden 1990. Til sammenligning økte egenbetalingen med 3,9 prosent fra januar 1994 til januar 1995. Etter januar 1992 har prisveks-ten i kommunale barnehager vært på over 15 prosent - det dobbelte av den generelle prisstigningen. Foreldre med privat barnehageplass har i samme tidsrom hatt en økning på noe over 11 prosent.

Ulike priser mellom fylkene
Trøndelagsfylkene har hatt sterkest vekst i de kommunale satsene, fra januar 1995 til samme måned i år. Østlandsområdet og vestlandsfylkene har hatt sterkest vekst i de private. Satsene har tidligere vært lavere i Trøndelag og Nord-Norge enn i landet for øvrig, men forskjellene har blitt stadig mindre. Gjennomsnittlig foreldrebetaling i Trøndelag ligger nå på nivå med landsgjennomsnittet. I Nord-Norge er økningen i barnehagesatsene mindre enn gjennomsnittet, og satsene er fortsatt lavere enn ellers i landet.

Utvalg og begreper
Statistisk sentralbyrå kartlegger satser og betalingsbetingelser i barnehager som en delundersøkelse til konsumprisindeksen. Undersøkelsen er halvårlig og omfatter 109 kommuner. I utvalgskommunene er alle kommunale og private barnehager med offentlig støtte (heldags- og halvdagsplasser) undersøkt. I tillegg dekkes private barnehager uten offentlig støtte (heldagsplasser) i sentrale deler av landet.

Ny statistikk

Egenbetaling i barnehager, januar 1996.
Statistikken er en delundersøkelse til konsumprisindeksen og utgis to ganger i året i Ukens Statistikk. Mer informasjon: Morten Sundell, tlf. 21 09 47 30 og Geir Ormseth, tlf. 21 09 47 22.

Tabell

Ukens statistikk nr. 12, 1996