[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 4, 1996

Konjunkturbarometeret:

Sterk industrivekst 4. kvartal


Til tross for at store deler av den industrien som er rettet mot hjemmemarkedet fikk en meget god avslutning på fjoråret, er det bare noen industribransjer som venter vesentlig bedring i konjunkturutsiktene på kort sikt.

Det høye aktivitetsnivået i de fleste bransjer gir imidlertid fortsatt god lønnsomhet til dagens priser. For mesteparten av hjemmemarkedsrettet industri ble 4. kvartal meget god med sterkere vekst i etterspørsel og produksjon enn ventet.

Sesongmessig oppgang
I næringsmiddelindustrien og trevareindustrien hadde 50 prosent av foretakene høyere produksjon enn ventet, mens 40 prosent hadde om lag samme produksjon som i 3. kvartal. Disse bransjene har normalt en sesongmessig oppgang i 4. kvartal, men det er tegn til at oppgangen har vært sterkere enn vanlig. Også grafisk industri, kjemisk råvareindustri og transportmiddelindustrien hadde en klart sterkere oppgang i produksjonen gjennom 4. kvartal enn ventet. For industrien samlet ble imidlertid utviklingen som ventet.

Usikkert for 1. kvartal
Flere industribransjer kan se tilbake på nok et godt år med høy produksjon, økte priser og god lønnsomhet. For deler av eksportrettet industri ble imidlertid slutten av fjoråret preget av noe svakere markeder, og produktene ble også omsatt til lavere priser. De ulike bransjer vurderer utsiktene for 1. kvartal forskjellig og synes i enkelte tilfeller å være preget av usikkerhet. For industrien samlet svarte 18 prosent av foretakene at de venter bedre konjunkturer, 17 prosent venter dårligere, mens 64 prosent venter ingen vesentlige endringer i konjunkturene.

Optimistiske næringer
Særlig kjemisk råvareindustri og verkstedindustrien venter bedre konjunkturer. For kjemisk råvareindustri har økt etterspørsel, økt produksjon og bred oppgang i priser både på nasjonale og internasjonale markeder vært viktig for helhetsvurderingen. Kjemisk råvareindustri er i en gunstig posisjon sammenlignet med andre industribransjer - med høy stabil etterspørsel. Mer enn 60 prosent av foretakene peker på kapasiteten som viktigste begrensende faktor, og ni av ti foretak utnytter 80 prosent eller mer av kapasiteten.

For verkstedindustrien - spesielt produksjon av metallvarer og transportmiddelindustrien - bygger vurderingen av utsiktene på en positiv utvikling i 4. kvartal med bedre produksjon, priser og ordretilgang enn forventet. I 1. kvartal ventes fortsatt en viss bedring i priser og ordretilgang, men bare mindre endringer i produksjonen. I den offshore-relaterte delen av bransjen ventes derimot svakere priser og lavere produksjon.

Om undersøkelsen
Statistikken bygger på et utvalg større foretak innen bergverksdrift og industri. Utvalget omfatter om lag 500 foretak - de fleste med 100 eller flere sysselsatte. Undersøkelsen er frivillig og svarprosenten ligger normalt på 85-90.

Undersøkelsen kartlegger på en kvalitativ måte ledernes vurderinger av status og forventninger for en del faste kjennetegn. Det gjelder f.eks. produksjonsvolum, sysselsetting, ordretilgang - fordelt på hjemmemarkedet og eksportmarkedet m.fl. I tillegg gir lederne en generell bedømmelse av konjunkturutsiktene for det kommende kvartal. Oppgavegiver forholder seg til faste svaralternativer. I vurderingen av produksjonsvolumet tar f.eks. respondenten stilling til om utviklingen i inneværende kvartal har vært bedre enn, uendret eller dårligere enn ventet i forrige kvartal. Hvert foretaks svar veies med foretakets sysselsetting, og på det grunnlag etableres aggregerte tall på bransjenivå.

Ny statistikk

Konjunkturbarometeret, 4. kv.1995.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Bjørg Devik, tlf. 21 09 47 37 eller Tom Andersen, tlf. 21 09 47 29.

Tabeller



Ukens statistikk nr. 4, 1996