1801 1900 1900

1900


Barnehjemmet på Orkerød
Herr Schmidt
Fru Schmidt
Folketellingen
I desember 1900 bodde 8 år gamle Annette Røed på Orkerød barnehjem på Jeløya ved Moss sammen med 21 andre "forpleiete" barn. De var alle i alderen fra 8 til 15 år. Direktøren for barnehjemmet het Fredrik Schmidt. Han var tidligere sogneprest og bodde på hjemmet sammen med sin kone Marie. I tillegg til direktørparet bodde det 10 andre voksne på gården, noen med egne familier.

Barnehjemmet lå på et gårdsbruk som må ha gitt et verdifullt tilskudd til driften, og selv om Orkerød hadde en forvalter, en stallkar og en kvegrøkter til å ta seg av gårdsarbeidet, har det nok også vært en del oppgaver som barna måtte ta seg av.

Personliste Orkerød.
Personliste med Direktørparet, lærerinnene, hushjelpene og halvparten av barna.
Liste med familiene som bodde utenfor hovedhuset og resten av barna. Legg merke til at en av barna er midlertidig fraværende. I november 1900 var han pasient på Rikshospitalet og ble talt der.

Barna må også ha gjort en god del arbeide i huset, for bare to av de voksne, en kokkepike og en stuepike, står oppført med yrker som knytter dem direkte til den praktiske driften av hjemmet. I tillegg står fru Marie Schmidt oppført med yrkesbetegnelsen "husmoderligt Arbeide". Det meste av dette arbeidet har nok hatt en tilknytning til barnehjemmet. Her har hun antakelig spilt en viktig rolle i organiseringen av driften. Ettersom det bodde 28 personer i hovedhuset, var det mye som måtte gjøres. Den gangen fantes det verken maskiner for tøyvask eller oppvask, og all mat ble laget fra grunnen av.

Barndomsminner
Mange år senere fortalte Annette om oppveksten sin til barnebarnet. Faren hennes var restauratør i Christiania, og foreldrene hadde vært ganske velstående. Anette kunne huske fine kjoler, store juleselskaper og masse familie.

Så døde faren i februar 1900 og moren i mai, dagen etter at Annette fylte 8 år og en måned etter at lillesøsteren Annie ble født. Ekteparet etterlot seg 6 barn. Da moren døde, fikk Annette valget mellom å komme til slektninger eller å komme til Orkerød. Hun valgte selv Orkerød. Resten av søskenflokken ble fordelt på familie både på mors og fars side.

Familiefotografi fra 1898
Annette med mor, far og søsken, Annette helt til venstre med søsken fra venstre: Ragnhild, Harald, Sigurd Alexander, Sverre og Anna. Bildene på bildet er av storebrødrene. Anders og Kristian.

Det var ikke alltid like lett å vokse opp på barnehjem, men i ettertid hadde Annette i hovedsak gode minner derfra. Hun hadde kontakt med fru Schmith til langt opp i voksen alder, og venninner fra Orkerød beholdt hun hele livet.

Orkerød var eid av frimurerne, og barna der fikk det de trengte både av mat og klær. Sportsutstyr fikk de også, og om vinteren gikk både gutter og jenter på ski og skøyter. Om sommeren dro de ofte over til Ramberg på den andre siden av Jeløya for å bade i fjorden.

Kilde: Leif Andressen

Se detaljene i Digitalarkivet