1801 1900 1900
Drammensveien 99

1900




Liste over beboerne
Opplysninger om antall rom, kjøkken, etasjer og leiligheter

I desember 1900 bodde familien Nygaard i en halvannenetasjes sveitservilla på Drammensveien. Huset hadde 9 rom fordelt på 2 etasjer. Det bodde 12 personer i huset. Det kan vi se av den sirlig utfylte listen som forlagsbokhandler William Nygaard leverte til tellerene.

I 1900 hadde familien fått 6 av sine i alt 7 barn. Den eldste var 11 år, mens den yngste var født i oktober i tellingsåret. Slikt ble det mye husarbeid av, og familien Nygaard hadde 4 tjenere i huset; en barnepike, en kokkepike og to stuepiker. For moderne mennesker kan dette virke mye, men folketellingslistene fra Kristianias vestkant viser at antallet tjenere ikke var spesielt høyt hos denne familien. Driften av et velorganisert borgerhjem rundt århundreskiftet var arbeidskrevende og krevde en stor arbeidsinnsats fra mange hender. Pikene bodde i 2 av villaens 9 rom.

William Nygaard ombord på seilbåten "Fyk". Nygaard var også en ivrig skiløper, fotturist og syklist. Han var med i Norsk Hjulturistforening og i 1895 besøkte han sine foreldre i Drammen på en velosiped.
Constance Nygaard og de tre eldste barna

Familien hadde en rommelig økonomi. Ettersom William Nygaard i årene rundt 1900 kunne han ta ut en årslønn fra forlaget på mellom 10 000 og 12 000 kr, lå inntekten hans betydelig høyere enn både biskop- og professorlønningene. Allikevel var det store innslag av nøkternhet i husholdet, særlig i matveien. Oppskåret brød med melk på tallerkenen var fast kveldsmat for Nygaardbarna gjennom hele oppveksten.

Hos Nygaards var det ingen naboer som klagde når barna lekte. Huset lå i en stor hage sammen med et uthus med stall og vognskur og en spesielt anlagt lekeplass der hele ungeflokken fra nabolaget samlet seg. Om vinteren ble det sprøytet skøytebane i haven. Inne i det store huset var det mange sammenkomster også for barn, og selv om barna hadde faste rammer, fikk de rom til å utfolde seg. Hos Nygaards kunne barna skli på gelenderet. En av Constance Nygaards mange regler for barneoppdragelse var slik: Skjenn ikke på barna etter klokken åtte. Selv om far ofte hadde et stort arbeidspress i forlaget, var han også tilstede i barnas liv som høytleser, fløytespiller og for de eldste også som sjef for dukketeateret.

Kilde: "William Nygaard 1865 - 52" av Erik Rudeng, Oslo 1997

Se detaljene i Digitalarkivet