1801 1900 1900

  1801: Skjema




Skjemaet som ble fylt ut i 1801 over familien på Bogstad gård. Klikk på skjemaet for å gjøre det større.

Skjemaene i 1801 ble brukt både i Danmark og Norge, og det ble samlet inn seks opplysninger om hver person: Bosted, navn, alder, stilling i familien, sivilstand og yrke.

Skjemaene var ferdigtrykt, og i overskriften var det bare satt av plass til å fylle ut sogn og amt: "Optegnelse paa Folketallet i ... Sogn under ...Amt, saaledes som det befandtes at være den 1ste Febr. 1801, tilligemed Forklaring om enhver Persons Stand, Embede og Næringsvei, m.v."

Skjemaene hadde seks felt pluss en kolonne for summering. Den ferdigtrykte teksten bærer preg av at de samme skjemaene ble brukt både i Danmark og Norge, for i den første kolonnen skulle man skrive: "Byernes og Stedernes Navne, samt Familiernes Antal". I Norge, hvor vi ikke hadde landsbyer, ble "Byerne og Stederne" ofte strøket over og erstattet med "Gaardernes", - i hvert fall var det gårdsnavnet som ble skrevet i denne rubrikken. Kjøpstedene hadde egne skjemaer hvor det ble spurt etter "Gadernes Navne, samt Gaardenes og Husenes Nummer, saa og Familiernes Antal". Under hver gård ble den enkelte familie gitt et fortløpende nummer. "Familie" er imidlertid et litt misvisende begrep fra vårt synspunkt, det er i realiteten husholdninger det er snakk om, for eksempel var tjenestefolkene inkludert.

I annen kolonne skulle man skrive "Personernes fulde Navne i enhver Familie" og i den neste: "Hvad enhver Person er i Familien". Her ble personenes innbyrdes forhold klargjort med begreper som "Huusbonde" eller "Huusfader", "Hans Kone", "Deres Børn", "Logerende" og "Tienestefolk".

Deretter skulle "Personernes Alder, det løbende Alders Aar iberegnet" innføres. Det betyr at en person som vi ville si var 20 år, ble innført som 21 fordi han gikk i sitt 21. år.

Neste kolonne gjaldt personenes sivilstand: "Ugivt eller givt, og hvor ofte de have været i Ægte- eller Enkestand", og deretter "Personernes Titel, Embede, Forretning, Haandværk, Næringsvei, eller hvad de leve af". Dette var en vidtfavnende rubrikk, som for landbefolkningens del ble besvart med deres forhold til jorden, som "Selveier og Gaardbruger" eller "Huusmand med Jord".

Den siste kolonnen, "Summa paa Folketallet i hver Bye og Sogn m.v.", ble brukt til å fortløpende summere antall personer i prestegjeldet.