[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 11, 1999

Prisindeks for førstegangsomsetning innenlands, per 15. februar 1999:

Matvareprisene steg svakt


Prisene på varer ved førstegangsomsetning innenlands steg med 0,1 prosent fra januar til februar, etter en tilsvarende nedgang i forrige måned. Økte priser på matvarer er viktigste enkeltfaktor bak oppgangen. I perioden februar 1998 til februar 1999 (12-månedersveksten) steg indeksen totalt med 0,1 prosent.
Prisene på matvarer steg med 0,5 prosent fra januar til februar. Det er spesielt høyere priser på importert frukt, spesielt bananer og appelsiner, og dyrere grønnsaker på hjemmemarkedet som trekker opp. Her var det høyere priser på poteter og hodekål som ga størst utslag.

Gruppen maskiner og transportmidler har en prisøkning på 0,3 prosent. Det største bidraget til oppgangen kommer fra økte priser på forskjellige typer landbruksmaskiner og elekt-riske anlegg. Det er også registrert økte priser på ulike typer ferdigvarer. Totalt steg gruppen ferdigvarer med 0,2 prosent. Økte priser på møbler var den viktigste enkeltfak-toren bak oppgangen.

Lavere priser innenfor gruppen brenselsstoffer, brenselsoljer og elektrisk kraft bidro til å dempe veksten i totalindeksen i februar. I februar ble prisen på råolje (Brent Blend) notert til 10,17 dollar, mot 11,02 dollar i januar. Prisreduksjoner på enkelte mineralprodukter - ulike typer parafin, propan og fyringsoljer, trakk totalindeksen i samme retning.

Etter anvendelse
For indeks gruppert etter anvendelse bidro konsumvarer mest til prisøkningen. Prisene på varer til konsum steg med 0,4 prosent fra forrige måned. Dyrere matvarer er en forklarende faktor til økningen. Investeringsvarer hadde en prisøkning på 0,3 prosent fra januar, der høyere priser på ulike typer maskiner var en viktig faktor. Konsumvarenes tolv-månedersvekst var 1,6 prosent, etter 1,3 prosent i januar. Varer til investering hadde en prisvekst på 1,4 prosent fra samme periode i fjor.

Ny statistikk
Prisindeks for førstegangsomsetning innenlands, per 15. februar 1999.
Statistikken utgis månedlig i Ukens statistikk. Mer informasjon: Erik.Skauen@ssb.no, tlf. 21 09 48 91,
eller Katharina.Henriksen@ssb.no, tlf. 21 09 47 42.

Tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 11, 1999 [an error occurred while processing this directive]