[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 27, 1998

Ferieundersøkelsen, 1997:

1,2 millioner hjemme i sommerferien


1,2 millioner nordmenn i alderen 16-79 år reiser ikke på ferietur om sommeren. Andelen uten sommerferie har holdt seg omtrent uendret på 1990-tallet, men er høyere nå enn ved slutten av 1970-årene og midten av 1980-årene. De typiske hjemmeferierende er enslige eldre, har lav inntekt og utdanning og bor i spredtbygde strøk.
For de som reiser på sommerferie går to av tre turer til reisemål i Norge, helst til kystområder. Bilen er vanligste transportmåte. Hytte er vanligste overnattingsform i Norge, mens vi bruker mest hotell i utlandet. Andelen med utenlandsferie er lavere om sommeren enn ellers i året.

Høy alder
Ferieomfanget er minst for eldre over 66 år, der 62 prosent ikke reiste på sommerferie i 1997. Andelen uten sommerferie i denne aldersgruppen har dessuten økt på 1990-tallet, fra 55 prosent i 1992 og 58 prosent i 1994. Lavest andel uten sommerferie finner vi i aldersgruppen 25-44 år, der knapt en av tre var uten sommerferie i 1997.

Lav inntekt og utdanning
Inntekt og utdanning er viktig for ferieomfanget. Hver annen person med husholdningsinntekt under 200000 drog ikke på sommerferie i 1997. Ferieomfanget øker med inntekten. For personer med husholdningsinntekt over 500 000 kroner var det bare en av fem som ikke var på sommerferie.

Ferieomfanget varierer også sterkt med utdanningsnivået. Sommeren 1997 var hver annen person med utdanning på ungdomsskolenivå uten ferie. Derimot var bare en av fire personer med høyere utdanning uten sommerferie samme år. I forhold til 1994 er imidlertid ferieomfanget om sommeren redusert mest i de høyeste inntektsgruppene og for dem med høyere utdanning.

Færrest i spredtbygde strøk
Folk som bor i spredtbygde strøk har lavest ferieaktivitet. Nesten hver annen person fra spredtbygde strøk var uten ferietur sommeren 1997. Blant personer som bor i byer med over 100 000 innbyggere var det bare 23prosent som ikke drog på sommerferie.

Andelen som ikke drar på sommerferie varierer også mye mellom landsdelene. I Oslo/Akershus var bare 24prosent uten sommerferietur i 1997. På Østlandet ellers og i Nord-Norge var henholdsvis 44 og 41 prosent ikke på ferie sommeren 1997.

Enslige er oftere hjemme
Par med barn (helst litt eldre barn) drar mest på sommerferie. Enslige er oftere hjemme enn par. For eksempel er 42 prosent av de enslige i alderen 16-44 år uten sommerferie, mens hjemmeandelen for par i samme alder (uten barn) er på 31 prosent. For enslige i alderen 45-79 år er 57 prosent hjemme, mens andelen for par (uten barn) i samme alder er på 43prosent.

Stemmer Senterpartiet
Sannsynligheten er størst for å treffe personer med partipreferanse Senterpartiet (Sp) hjemme om sommeren. Andelen uten sommerferietur er på 45 prosent for velgerne til Sp. Også tilhengere av Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet velger i større grad enn gjennomsnittet å være hjemme om sommeren. Derimot har velgerne til Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Kristelig Folkeparti større ferieaktivitet enn gjennomsnittet.

To av tre i Norge
To av tre sommerferieturer går til reisemål i Norge. Det betyr at andelen innenlandsturer er høyere om sommeren enn årsgjennomsnittet på 61 prosent. 18 prosent av turene går til andre nordiske land, og 24 prosent til land utenfor Norden. Dermed er også andelen turer til de nordiske nabolandene høyere om sommeren enn i de andre feriesesongene, mens andelen som drar til land utenfor Norden er lavere enn i resten av året.

Vestlandet og Agder/Telemark, men også innlandsfylkene på Østlandet er de mest populære reisemålene om sommeren. 15-16 prosent av sommerferiene går til hvert av disse områdene. Agder/Telemark og Østfold/Vestfold er mer populære som feriemål om sommeren enn i resten av året. Det har sammenheng med at de fleste sommerferieturene går til kyststrøk (62 prosent). Bare 14 prosent velger fjellstrøk som feriemål om sommeren.

Bruker bil
Bilen er overlegent viktigste transportmiddel og ble brukt på 56 prosent av ferieturene sommeren 1997. Fly brukes på 26 prosent av turene. Det betyr at andelen som bruker bil er klart høyere enn årsgjennomsnittet for feriereisene, mens andelen som bruker fly er klart lavere enn gjennomsnittet. Bare rundt 5 prosent bruker tog, buss eller båt/ferje på sommerferien og andre reisemåter betyr også lite.

Hytte i Norge, hotell i utlandet
På norgesferien overnatter 41 prosent på hytte, mens bare 8 prosent overnatter på hotell og lignende. På utenlandsturene er derimot hotell-ferie det vanligste. Så mye som 60prosent av overnattingene i utlandet skjer på hotell. Camping brukes ved 18 prosent av de innenlandske overnattingene, men bare ved 6 prosent i utlandet.

Om statistikken
Statistikken over nordmenns ferievaner bygger på en intervjuundersøkelse gjennomført i november 1997. Undersøkelsen dekker ferieturer med minst fire overnattinger og bygger på et utvalg på 2 500 personer i alderen 16-79 år. Svarinngangen var på om lag 70 prosent. Som vanlig ved utvalgsundersøkelser er resultatene beheftet med en viss statistisk usikkerhet. Små endringer og forskjeller mellom grupper bør derfor tolkes med varsomhet.

[Figur 3]

Figur 3: Andel på sommerferie. 1970-1997. Prosent


[Figur 4]

Figur 4: Andel uten sommerferie, etter husholdningsinntekt. 1997. Prosent


[Figur 5]

Figur 5: Andel uten sommerferie, etter utdanningsnivå. 1997. Prosent


[Figur 6]

Figur 6: Sommerferieturer, etter reisemål. 1997. Prosent


[Figur 7]

Figur 7: Andel uten sommerferie. Alder. 1997. Prosent


[Figur 8]

Figur 8: Sommerferieturer, etter overnattingsmåte. 1997. Prosent


Ny statistikk
Ferieundersøkelsen, 1997.
En litt mer omfattende presentasjon av sommerferien er gitt i notatet: Nordmenns ferievaner. Sommerferien. Mer informasjon og e-post: jan-erik.lystad@ssb.no, tlf. 62 88 54 10, eller tom.granseth@ssb.no, tlf. 62 88 54 06.

Ukens statistikk nr. 27, 1998 [an error occurred while processing this directive]