[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 14, 1998

Priser på elektrisk kraft, 15. februar 1998:

Kraftprisene til husholdninger varierer kraftig


Gjennomsnittlig kraftpris for husholdninger som fikk strøm levert fra sin lokale kraftleverandør var i forrige uke (uke 13) 29,6 øre/kWh. Denne kraftprisen gjelder vanlig tariff (H4) inklusive moms og forbruksavgift, men nettleie er holdt utenfor. Laveste pris for levering til husholdninger fra den lokale kraftleverandøren var 16,5 øre/kWh, og høyeste pris var 34,3 øre/kWh.
Blant næringslivskundene er det kraftintensiv industri og treforedling som betaler minst for kraften. I midten av februar i år betalte disse kundene om lag 11,6 øre/kWh (eksklusive moms og forbruksavgift). Dette er rundt 3 øre/kWh lavere enn spotprisen på elektrisk kraft (elspot) på samme tidspunkt. Resten av næringslivet betalte gjennomsnittlig 18,2 øre/kWh, som er 3,7 øre/kWh over elspotprisen. Her er det viktig å merke seg at elspotprisen svinger raskt og kan end-re seg mye på en relativt kort periode.

De kontraktstypene som gav lavest pris til næringslivet i februar i år var kontrakter tilknyttet elspotprisen. Kunder med virksomhet innen annen industri og tjenesteyting med slike kontrakter betalte gjennomsnittlig 16,1 øre/kWh. Energiverkene beregnet seg dermed et påslag i elspotprisen på om lag 1,6 øre/kWh.

For annen industri og tjenesteytende næringer er det kontrakter med flytende pris som var minst gunstig. Kunder med slike kontrakter betalte i snitt om lag 19,8 øre/kWh. Dette er nesten 1,5 øre/kWh mer enn det kunder med fastpriskontrakter betalte for kraften, og om lag 5 øre/kWh over elspotprisen.

Gjennomsnittlig pris i elspot- og regulerkraftmarkedet var 14,5 øre/kWh i midten av februar. Korrigerer vi denne prisen for prissikring, kjøpte leverandørene kraft via Nord Pool til en beregnet gjennomsnittspris på 17,3 øre/kWh. Det er knyttet noe usikkerhet til beregningsmetoden her.

En prissikringskontrakt er en avtale mellom en kjøper og en selger om levering av en bestemt mengde kraft til en bestemt pris. Kraftselskapene bruker prissikring til å sikre seg mot svingninger i elspotprisen og på den måten sørge for mer stabile fremtidige markedsbetingelser.

Gjennomsnittlig enhetskostnad i kraftproduksjonen var 9,3 øre/kWh. Det er stor spredning i disse kostnadene. Noen produksjonsverk har enhetskostnad helt ned i 3 øre/kWh, mens maksimal kostnad per produsert kilowattime var om lag 31 øre/kWh. Enhetskostnaden er den faktiske kostnaden forbundet med å produsere kraft. Denne er oppgitt av verkene basert på årets forventede kraftproduksjon og anslag for produksjonskostnadene.

Tabeller:

  • Tabell 1. Kraftpriser til husholdningene(1), uke 13 1998
  • Tabell 2. Kraftpriser til næringsvirksomhet(1), 15 februar 1998
  • Tabell 3. Kraftpriser i engrosmarkedet1, 15 februar 1998

    Ny statistikk

    Priser på elektrisk kraft, 15. februar 1998.
    Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Johan Lindstrøm, tlf. 21 09 47 70, e-post: johan.lindstrom@ssb.no.

    Tabellregister


    Ukens statistikk nr. 14, 1998