Gressvik ungdomsskole og Arendal videregående skole til topps i årets statistikkonkurranse

Publisert:

Et lag fra Gressvik ungdomsskole i Fredrikstad og et fra Arendal videregående skole er de norske vinnerne av Den europeiske statistikkonkurransen!

Da påmeldingsfristen gikk ut 10. januar, var over 360 lag påmeldt til konkurransen. Dette er en økning fra fjoråret, som var første gang Norge og SSB deltok som arrangør.   

176 lag gikk videre til oppgave 2, hvor elevene i år skulle analysere valgstatistikk. Valg er et viktig tema i fagfornyelsen i skolen, og samtidig aktuelt siden det er stortingsvalg til høsten. 

Høytidelig prisutdeling på Teams

I dag ble det altså klart hvilke lag som stakk av med seieren i de to kategoriene. Vinnerne ble annonsert under en digital prisutdeling, der de fem beste kandidatene fra hver kategori var representert.

Geir Axelsen, SSBs administerende direktør, var også til stede og berømmet lagene for innsatsen:

– Vi i SSB er utrolig imponert over arbeidet elevene har lagt ned og de gode besvarelsene vi har fått. I tillegg har mange jobbet med dette ved siden av annet skolearbeid, og under strenge restriksjoner på grunn av korona.

Kvinners valgdeltakelse i stortingsvalg

Vinnerne fra Gressvik ungdomsskole brukte i sin besvarelse valgstatistikk fra SSB til å se nærmere på utviklingen av kvinners valgdeltakelse ved Stortingsvalg i perioden 1847–2017.

Laget fra Arendal videregående skole hadde valgt å se nærmere på i hvilken grad utdannelse påvirker sannsynligheten for å stemme blant norskfødte, innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre, samt hvordan landbakgrunn påvirker valgdeltakelsen blant innvandrere.

Juryen som har kåret vinnerne av runde to i konkurransen besto av Henning Omre, leder i Norsk statistisk forening, Margreta Tveisme, pedagogisk leder i ‎Nasjonal digital læringsarena (NDLA), Xeni Dimakos og Frode Berglund fra metodeseksjonen, og Jon Olav Folsland fra Seksjon for redaksjon og publisering.

Lager video i finalerunden

I konkurransens tredje og siste runde, skal lagene lage en video med utgangspunkt i temaet «offisiell statistikk i en verden som oversvømmes av data», en oppgave som er felles for hele Europa. 

Mens førsteplassene i de to kategoriene går direkte til den europeiske finalen, får de fire resterende lagene i hver kategori en mulighet til å kvalifisere seg til finaleplass ved å vinne publikumsprisen for beste video.

De ferdige videoene publiseres på ssb.no i mai, og lagene bak videoene som får flest stemmer i hver kategori går videre til den europeiske finalen, sammen med de to nasjonale vinnerne. Vinnerne i den europeiske finalen kåres i begynnelsen av juni.    

Lagene som kan konkurrere om de to siste norske finalebillettene er:

Kategori ungdomsskole:

Lag 10ALAG1, Halbrend ungdomsskule, Førde

Lag Wang1, WANG Ung, Oslo 

Lag 10GROSA, Norges realfagsgymnas ungdomsskole, Sandvika

Lag EINSTEIN, Namsos ungdomsskole, Namsos

Kategori videregående skole:

Lag SHORTCUTS, Mysen videregående skole

Lag MAALUNGDOM, Metis videregående, Bergen

Lag KARANJE, Volda vidaregåande skule

Lag STINMICH, Metis videregående, Bergen

 

 

 

 

 

 

Kontakt