[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 18, 1998

Konjunkturbarometeret, 1. kvartal 1998:

Noe svakere eksportmarkeder


Produksjonsutviklingen for industrien sett under ett ble noe svakere enn ventet i 1. kvartal i år. Dette skyldes blant annet en viss avdemping i etterspørselen fra hjemmemarkedet og eksportmarkedet, kombinert med til dels fallende priser på sentrale eksportprodukter. Industrien vurderer imidlertid utsiktene for 2. kvartal som gode.
Produksjonsutviklingen for industrien ble svakere enn ventet fra 4. kvartal i fjor til 1. kvartal i år. Det er i første rekke deler av konsumvareindustrien, spesielt fiskerinæringen, som har hatt en nedgang, hvor utviklingen i stor grad er et resultat av mangel på råstoff. Investeringsvareindustrien hadde også en nedgang, men klart mer beskjeden. Generelt er aktiviteten imidlertid fortsatt på et meget høyt nivå, og industrien venter ingen vesentlige endringer i produksjonen på kort sikt.

Svakere ordretilgang enn ventet
Ordretilgangen fra eksportmarkedet utviklet seg samlet sett svakere enn ventet i 1. kvartal. Tendensen synes å være relativt lik på tvers av mange av industribransjene. I innsatsvareproduserende industri, som blant annet omfatter de tradisjonelle eksportnæringene, har etterspørselsutviklingen dempet seg merkbart gjennom de siste kvartalene.

Etterspørselen fra hjemmemarkedet økte også i 1. kvartal, men utviklet seg samlet sett noe svakere enn ventet. Det er i første rekke bransjer innenfor konsumvareindustrien som har støtt på problemer i sine markeder.

Svakere etterspørsel bremser eksporten
En svakere etterspørselsutvikling underbygges også av andelen av foretakene som oppgav etterspørsels- eller konkurranseforhold som begrensende for produksjonen. I 1. kvartal i fjor rapporterte 51 prosent om slike begrensninger, mens andelen som et gjennomsnitt for 1997 lå på vel 44 prosent. For en stor del knytter dette seg til en økt andel som melder om problemer med eksportmarkedene. Svakere etterspørsel i kombinasjon med et høyt produksjonsnivå førte også til at samlet ordrebeholdning ble noe svekket.

Etterspørselsutviklingen har hatt en reell effekt på ordresituasjonen. Antall arbeidsmåneder dekket av samlet ordrebeholdning falt til 3,7 måneder i 1. kvartal, etter 4,1 måneder i 4. kvartal.

Industrien mangler arbeidskraft
Industriens kapasitetsutnyttelse har ligget forholdsvis stabil rundt 83 prosent gjennom de siste kvartalene. Industriforetakene melder om fortsatt stor mangel på arbeidskraft, og problemet er mest merkbart for investeringsvareindustrien. Råstoffmangel i fiskerinæringen har også gitt seg merkbare utslag.

Om statistikken
Undersøkelsen bygger på et utvalg større foretak innenfor bergverksdrift og industri. Bruttoutvalget er på om lag 670 foretak - de fleste med 100 eller flere sysselsatte. Undersøkelsen er frivillig og svarprosenten ligger normalt på vel 80. Undersøkelsen kartlegger industriledernes vurderinger av konjunktursituasjonen og -utsiktene for en del faste kjennetegn. Hvert foretaks svar veies med foretakets sysselsetting. Fra og med 1. kvartal 1997 publiseres ujusterte og glattede diffusjonsindekser for industri og bergverksdrift og en indikator for kapasitetsutnytting. Det publiseres også analysetabeller for industrien, innsatsvareindustri, investeringsvareindustri og konsumvareindustri. I tillegg publiseres de vanlige tabellene med svarfordelinger på enkeltspørsmål og tall for enkelte kjennetegn etter næring.

[Figur 10]

Figur 10: Industri. Hjemmemarkedet og eksportmarkedet. 1. kvartal 1985-1. kvartal 1998


[Figur 11]

Figur 11: Industri. Ressursknapphet og ordrebeholdning versus produksjon. 1. kvartal 1985-1. kvartal 1998


Ny statistikk

Konjunkturbarometeret, 1. kvartal 1998.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon og e-post: bjorg.devik@ssb.no, tlf. 21 09 47 37, eller kjell.berger@ssb.no, tlf. 21 09 47 19.

Tabellregister

Ukens statistikk nr. 18, 1998 [an error occurred while processing this directive]