[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 47, 1996

Økt salg av autodiesel


Det ble solgt 838 millioner liter petroleumsprodukter i oktober 1996, viser foreløpige tall. Det er en oppgang på vel 11 prosent i forhold til oktober i fjor. Salget av fyringsoljer økte mest. Også salget av autodiesel steg betydelig. Størst tilbakegang hadde marine gassoljer solgt som bunkers.

I oktober steg salget av autodiesel med nærmere 12 prosent sammenlignet med oktober i fjor. Avgiftspliktig autodiesel, som kan benyttes til bilkjøring, økte med hele 12,4 prosent. Autodiesel uten avgifter økte med 9,2 prosent. Andelen avgiftspliktig autodiesel var 59 prosent i oktober i år, mot 58 prosent samme måned i fjor. Salget av fyringsprodukter (lette fyringsoljer og fyringsparafin) fortsatte å øke. Lette fyringsoljer steg med hele 52 prosent sammenlignet med oktober i fjor. Salget av fyringsparafin hadde en oppgang på 12,4 prosent. Det var 23 utkjøringsdager i oktober i år mot 22 samme måned i fjor.

Fra januar til og med oktober i år ble det solgt 7 869 millioner liter petroleumsprodukter. Det er en økning på 9,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Også i oktober var det produkter uten bunkers som steg mest. Salget økte med 10 prosent i forhold til samme måned i fjor. Produkter solgt som bunkers økte kun med 0,5 prosent. I denne perioden økte salget av lette fyringsoljer med 24,8 prosent. Fyringsparafin og tung fyringsolje økte med henholdsvis 20,9 og 20,1 prosent. Salget av autodiesel viste en oppgang på 9,1 prosent, fordelt på avgiftsfritt salg som økte med 13 prosent og avgiftspliktig salg som økte med 6,5 prosent. Jetparafin til sivil luftfart økte med 15,9 prosent og blyfri bensin gikk opp 7,6 prosent.

De siste tolv månedene ble det solgt 9 356 millioner liter petroleumsprodukter. Det er en oppgang på 8,1 prosent sammenlignet med forrige tolvmånedersperiode. I samme tidsrom steg autodieselsalget med 10,3 prosent og salget av fyringsparafin økte med 20,7 prosent. Salget av lette fyringsoljer økte med 17,2 prosent. Det ble solgt 14,4 prosent mer jetparafin (sivilt) enn i samme periode i fjor. Salget av blyfri bensin økte med 5,2 prosent.

Om statistikken
Statistikken omfatter leveringer i Norge og på norsk kontinentalsokkel, forsyning av utenlandske skip og fly, selv om faktura er sendt til en kjøper med adresse i utlandet. Leveranser til norske skip og fly i utlandet er ikke med. En bør ellers merke seg at tallene i oversikten ikke viser forbruket, men salget. For å komme fram til forbruket må en korrigere for lagerendringer hos brukerne.

[Figur 7]

Figur 7: Salg av autodiesel. Millioner liter


Ny statistikk

Salg av petroleumsprodukter, oktober 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Christine Jones, tlf. 21 09 49 19,e-post:chj@ssb.no eller Ann Kristin Bøeng, tlf. 21 09 47 43, e-post:abg@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 47, 1996