[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 45, 1996

Utenrikshandelen med varer, 3. kvartal 1996:

Høyt eksportvolum


Norge eksporterte varer for 76,2 milliarder kroner i 3. kvartal. Dette er 19 prosent mer enn i 3. kvartal 1995. Uten skip og oljeplattformer var eksporten 75,4 milliarder, en økning på 24 prosent i forhold til denne perioden i fjor. Høye oljepriser bidrog til at gjennomsnittlig pris for norske eksportvarer var 10 prosent høyere enn i 3. kvartal 1995, mens det har vært en volumøkning på 13 prosent i denne perioden.

Volumindeksen for råolje var 16 prosent høyere enn i 3. kvartal i fjor. Det var også høy eksport av tradisjonelle varer, og volumindeksen for disse var 8 prosent høyere enn i 3. kvartal 1995. Sesongkorrigerte tall viser en volumøkning på 3,5 prosent fra 2. kvartal i år for eksport uten skip og oljeplattformer, og en økning på 0,4 prosent for tradisjonelle varer.

Høy fiskeeksport
Det var særlig eksporten av fersk, kjølt eller fryst fisk som bidrog til volumøkningen for tradisjonelle varer. Volumindeksen for disse varene var 22 prosent høyere enn i 3. kvartal 1995, og 15 prosent høyere enn i 2. kvartal i år. For mer bearbeidet fisk har det vært en nedgang, slik at fiskeeksporten samlet var 13 prosent høyere enn i 3. kvartal 1995 og 14 prosent høyere enn i 2. kvartal i år.

Ser vi bort fra råolje var det en negativ prisutvikling for norske eksportvarer. Prisindeksen for alle hovedgrupper var lavere enn i 3. kvartal 1995, med unntak av brenselsstoffer, hvor prisindeksen var 23 prosent høyere. For gruppen matvarer, drikkevarer og tobakk var nedgangen 5 prosent, for råvarer unntatt brenselsstoffer 17 prosent, og for bearbeidede varer unntatt matvarer, drikkevarer og tobakk 3 prosent. Samlet var det en prisnedgang for tradisjonelle varer på 2 prosent i forhold til 3. kvartal 1995.

Det var lave eksportpriser for varer fra treforedlingsindustrien og for metaller som bidrog mest til prisnedgangen. Prisindeksen for tømmer, trelast og kork var 10 prosent lavere enn i 3. kvartal i fjor. For papirmasse og -avfall var nedgangen hele 33 prosent, mens det var en nedgang på 20 prosent for papir og papp. I forhold til 2. kvartal i år var prisindeksen uend-ret for tømmer, trelast og kork, mens det var en nedgang for papirmasse/-avfall og papir/papp på henholdsvis 9 og 3 prosent.

For metaller unntatt jern og stål var eksportprisindeksen 13 prosent lavere enn i 3. kvartal i fjor, mens det var en nedgang på 6 prosent fra 2. kvartal i år. Aluminium er det viktigste av disse metallene, og prisindeksen her var 16 prosent lavere enn i 3. kvartal i fjor og 4,5 prosent lavere enn i 2. kvartal i år. Det kraftige prisfallet som har vært registrert etter turbulensen i det internasjonale kobbermarkedet tidligere i år, forsterket seg ytterligere i 3. kvartal. Prisindeksen var 32 prosent lavere enn i 3. kvartal i år, og den var 19 prosent lavere enn i 2. kvartal i år.

For fisk var det også en prisnedgang, men noe mindre enn for de andre viktige tradisjonelle eksportvarene. Fallet fra 3. kvartal i fjor var på 6 prosent og på 2 prosent fra 2. kvartal i år.

Billigere frukt og grønnsaker
Importprisindeksen (ujustert) var 0,8 prosent lavere enn for 3. kvartal i fjor. I forhold til 2. kvartal i år var det en økning i sesongjustert volumindeks på 2 prosent. Bytteforholdet med utlandet ble dermed, takket være høye råoljepriser, bedret med 11 prosent fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år for utenrikshandelen totalt. Fra 2. til 3. kvartal i år ble bytteforholdet svekket med 1,5 prosent. For tradisjonelle varer var det en svekkelse på 1 prosent fra 3. kvartal i fjor og en svekkelse på 3 prosent fra 2. til 3. kvartal.

For importvarene var prisfallet størst for mat. For gruppen matvarer, drikkevarer og tobakk var indeksen i 3. kvartal 3 prosent lavere enn i denne perioden i 1995, og 6 prosent lavere enn i 2. kvartal i år. Det er særlig importert frukt og grønnsaker som har blitt billigere, mens korn og kornvarer har blitt noe dyrere. Prisindeksen for brenselsstoffer har økt med 18 prosent i forhold til 3. kvartal i fjor, mens den er omtrent uendret i forhold til de to foregående kvartal i år.

Høy import av mat og strøm
Importvolumet var 7 prosent høyere i 3. kvartal i år enn i denne perioden i fjor, mens det var 1 prosent lavere enn i 2. kvartal i år. Økningen i forhold til 3. kvartal i fjor skyldes blant annet økt import av mat og elektrisk kraft. Importvolumet av matvarer, drikkevarer og tobakk var 12 prosent høyere enn i 3. kvartal i fjor. Vi importerte 38 prosent mer korn og kornvarer, herav nesten dobbelt så mye umalt hvete som i 3. kvartal i fjor, og vi importerte 16 prosent mer frukt og grønnsaker. Stor import av elektrisk kraft førte til at importvolumet av brenselsstoffer var 52 prosent høyere enn i 3. kvartal i fjor.

Fallet i det totale importvolumet fra 2. til 3. kvartal i år kan blant annet forklares med at importvolumet av malmer og metallavfall gikk ned med 10 prosent.

Om statistikken
Alle tall gjelder utenrikshandelen med varer. Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass. Bytteforholdet med utlandet: Forholdet mellom prisindeksene for utførsel og innførsel.

[Figur 11]

Figur 11: Sesongjusterte volumindekser. Eksport uten skip og oljeplattformer og tradisjonell eksport. 1992-1996. 1988 =100


Ny statistikk

Utenrikshandelen med varer, 3. kv. 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Månedstall for utenrikshandelen til og med september er nå tilgjengelig ved Kundetjenesten, Utenrikshandelen, tlf. 21 09 47 53. Mer informasjon: Lars A. Lunde, tlf. 21 09 47 08, e-post: lal@ssb.no.

Tabell

Ukens statistikk nr. 45, 1996