[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr.42, 1996

Produsentprisindeksen, per 15. september 1996:

Høyere pris på råolje og
oljeprodukter


Den totale produsentprisindeksen steg med 1,3 prosent fra august til september. Høyere priser på råolje og kjemiske produkter er noen viktige faktorer bak utviklingen. Fra september i fjor til september i år (tolvmånedersveksten) steg produsentprisindeksen med 2,8 prosent etter 1,9 prosent i august.

En sterk stigende prisoppgang i rå-oljemarkedene gjennom de siste månedene har bidratt til utviklingen i totalindeksen. I september var gjennomsnittlig pris for råolje, Brent Blend, i underkant av 22,5 dollar per fat. Det er to dollar høyere enn i august. Omregnet til norske kroner tilsvarer dette om lag 144 kroner basert på gjennomsnittlig valutakurs for måneden.

Utviklingen i råoljemarkedene har også medvirket til at total prisvekst på eksportsiden igjen er blitt større enn prisveksten i innenlandske markeder. Tolvmånedersveksten for eksport var i september på 4,2 prosent etter 1,4 prosent i august.

Industriens produsentpriser totalt steg med 0,4 prosent fra august til september. Innen de ulike næringene var det produksjon av kjemiske produkter som trakk indeksen mest opp, mens produksjon av metaller trakk indeksen noe ned. De andre gruppene innen industri viste bare mindre endringer. Tolvmånedersveksten for industrien var i september på 1,8 prosent etter 1,9 prosent i august.

Om statistikken
Produsentprisindeksen måler prisutviklingen for produksjonen i oljeutvinning, bergverksdrift, industri og kraftforsyning. Det innhentes priser ved salg til norsk marked og/eller eksport. Alle priser skal være uten vareavgifter og merverdiavgift, og prisene skal oppgis per 15. i hver måned. Vekt-grunnlaget er nasjonalregnskapstall for 1979. Undersøkelsen omfatter om lag 1 300 representantvarer fordelt på om lag 800 bedrifter. De månedlige beregningene bygger på om lag 2 800 prisobservasjoner. Svarprosenten er normalt vel 90 hver måned. Statistikken er under omlegging.

Ny statistikk

Produsentprisindeksen, pr. 15. september 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk, og er tilgjengelig i Norges offisielle statistikk (NOS) Statistisk månedshefte. Mer informasjon: Torill Amundsen, tlf. 21 09 47 42, e-post: tva@ssb.no.

Tabeller


Ukens statistikk nr.42, 1996