[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 41, 1996

Større velvilje overfor flyktninger og innvandrere


Hele 70 prosent mener at Norge bør gi opphold til flyktninger og asylsøkere i minst samme omfang som i dag. Det er en økning på 14 prosentpoeng fra i fjor. Samtidig er det færre som mener at innvandrere har for lett tilgang til sosialhjelp sammenlignet med nordmenn. Det viser Statistisk sentralbyrås årlige undersøkelse om holdninger til innvandrere og innvandring.

Undersøkelsen viser at befolkningen endret syn i 1996 i forhold til året før i innvandrervennlig retning på alle de fire spørsmålene som ble stilt.

Andelen som mener at innvandrere har for lett tilgang til sosialhjelp i forhold til nordmenn, sank med 11 prosentpoeng til 54 prosent. Videre sank andelen som tror at innvandrere er mer kriminelle enn nordmenn med 4 prosentpoeng, til 44 prosent. 86 prosent mener at innvandrere bør ha samme mulighet til arbeid som nordmenn, og det er en økning på 6 prosentpoeng fra i fjor.

Mulige forklaringer
Hovedgrunnen til holdningsendringen er antagelig den senere tids fokusering på myndighetenes flyktning- og asylpolitikk. Det som av mange oppfattes som en restriktiv politikk fra myndighetenes side, kan ha gitt økt sympati med gruppen flyktninger og innvandrere. I tillegg kan lavere arbeidsløshet og bedret samfunnsøkonomi ha påvirket holdningen i liberal retning.

Byfolk mest positive
Det er en noe større andel i de største byene enn i resten av landet som mener at innvandrere bør ha samme mulighet til arbeid som nordmenn. Dette henger til en viss grad sammen med at utdanningsnivået er høyest i de størs-te byene. Tiltroen til innvandreres lovlydighet er imidlertid større i Nord-Norge enn ellers i landet.

Som før om årene er eldre og lavt utdannede blant de minst velvillige overfor innvandrere og innvandring. Mest velvillig er personer med universitets- eller høyskoleutdanning og unge eller middelaldrende personer. Menn har mindre tiltro til innvandreres lovlydighet enn kvinner.

Holdningene til innvandrere og innvandring varierer betydelig etter politisk preferanse. Venstre og Sosialistisk Venstreparti er de to partiene som har de mest innvandrervennlige tilhengerne. Fremskrittspartiets tilhengere er de minst innvandrervennlige.

Om statistikken
Det er fjerde året på rad at Statistisk sentralbyrå gjennomfører undersøkelsen om holdninger til innvandrere og innvandringspolitikk. Hensikten er å lodde stemningen i befolkningen til enkelte sider ved landets innvandrings- og flyktningpolitikk. Datainnsamlingen for årets undersøkelse fant sted i perioden 20. mai til 16. juni. I alt ble 2 000 personer i alderen 16-79 år trukket ut for intervju. Frafallsprosenten var 29,9.

Kilde

Holdning til innvandrere og innvandringspolitikk.
Spørsmål i Statistisk sentralbyrås omnibus-undersøkelse i mai/juni 1996. Mer informasjon: Svein Blom, tlf. 21 09 48 72, e-post:sbl@ssb.no.

Ukens statistikk nr. 41, 1996