[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr.38. 1996

Rekordstort overskudd i utenrikshandelen


Overskuddet i varehandelen overfor utlandet i august var 9,5 milliarder kroner. Det er høyeste overskudd noensinne for en enkelt måned. Eks-porten av olje og gass var mye større enn for samme måned i fjor og utgjorde 13,3 milliarder kroner. Tradisjonell vareeksport var på 12,3 milliarder. Vi importerte varer for 16,2 milliarder kroner mot 17,1 milliarder i august i fjor. Det er en nedgang på 5,7 prosent.

For perioden januar - august var handelsoverskuddet 60,3 milliarder kroner. Det er 67,5 prosent høyere enn for samme periode i fjor. For tradisjonelle varer viste handelsbalansen et underskudd på 36,3 milliarder, som er noe mindre enn for denne perioden i fjor.

Høy råoljeeksport
I august eksporterte vi 91,5 millioner fat råolje. Det er 19,6 prosent mer enn for samme måned i fjor. Med en pris på 129 kroner per fat gav dette en eks-portverdi på 11,8 milliarder kroner. Verdien av råoljeeksporten i årets åtte første måneder var 84,4 milliarder kroner eller 33,6 prosent høyere enn for samme periode i fjor. Eksportert kvantum gass i august steg med 53,4 prosent sammenliknet med august 1995. Verdien av gasseksporten i august utgjorde 1,5 milliarder kroner, og for årets åtte første måneder 12,2 milliarder.

Mineraloljeprodukter og maskiner
Tradisjonell vareeksport steg med 575 millioner kroner fra august i fjor, mens eksportveksten fra juli var 700 millioner kroner. Størst vekst i eks-portverdien fra august 1995 viste gruppene mineraloljeprodukter, industrimaskiner og maskiner for spesielle industrier med henholdsvis 200, 140 og 135 millioner kroner. Ellers steg fiskeeksporten med 120 millioner kroner, mens gass (butan og propan) økte med 145 millioner kroner. Vi eksporterte fersk laks for 436 millioner kroner i august i år. Sammenliknet med juli er dette en verdiøkning på 70 millioner kroner.

Lavere import av malmer
Importen i august ble redusert med 975 millioner kroner sammenliknet med samme måned i fjor. I forhold til juli i år var importen 700 millioner lavere. Mindre import av aluminiumoksid, nikkelmatte og rør av jern/stål resulterte i lavere importverdi i august for malmer og metallvarer. Importverdien for malmer og metallvarer ble redusert med henholdsvis 260 og 205 millioner kroner, sammenliknet med august 1995. Andre grupper med redusert importverdi i størrelsesorden 100-200 millioner kroner var jern og stål, kjøretøyer og telekommunikasjonsapparater og -utstyr. For gruppen kjøretøy var det mindre import av små nye personbiler og lette lastebiler som bidrog til verdinedgangen. Importen av fisk økte med 130 millioner kroner.

Sesongjusterte tall
Sesongjusterte tall for tradisjonell vareimport viser en økning på 0,8 prosent for perioden juni - august, sammenliknet med perioden mars - mai. Eksporten av tradisjonelle varer økte med 0,9 prosent når vi sammenlikner disse periodene.

Om statistikken
Omfang: Alle tall gjelder utenrikshandelen med varer. Import og eksport av skip og oljeplattformer er det for tidlig å få med i denne meldingen. For august 1996 mangler også oppgaver for elektrisk strøm. Heller ikke rente-, stønads- og tjenestebalansen med utlandet er med i denne meldingen. Disse inngår i utenriksregnskapet som vil bli publisert senere.

Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass.

Ny statistikk

Utenrikshandelen med varer, august 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og Månedsstatistikk over utenrikshandelen. Detaljert statistikk er tilgjengelig ved Kundetjenesten, Utenrikshandel, tlf. 21 09 47 52/53 f.o.m. den 24. i måneden. Mer informasjon: Øyvind Hagen, tlf. 21 09 47 26, e-post: oyh@ssb.no eller Kundetjenesten.

Tabeller

Ukens statistikk nr.38. 1996