[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 36, 1996

Utenrikshandel med varer:

Energivarer øker mest


Medregnet skip og plattformer er det hittil i år eksportert norske varer for 175 milliarder kroner. Energivarer økte mest og utgjorde 92 milliarder, eller mer enn halvparten.

Utlandet kjøpte dessuten norske innsatsvarer, konsumvarer og investeringsvarer for henholdsvis 46, 16 og 13 milliarder kroner i perioden
januar- juli i år. Importen var på 125 milliarder kroner. Av dette gjaldt 76 milliarder investerings- og innsatsvarer til norsk næringsliv, mens det ble importert konsumvarer for 27 milliarder.

Elektrisk kraft og biler
Vi importerte energivarer for 4,5 milliarder kroner, en økning på 29 prosent sammenlignet med januar-juli 1995. Økningen skyldes først og fremst import av elektrisk kraft: 5,8 TWh til 1,3 milliarder kroner. I samme periode ble det eksportert norsk kraft for 0,8 milliarder. Gjennomsnittsprisen både for importert og eks-portert kraft var om lag 23 øre per kilowattime.

Det er hittil i år importert 72 800 personbiler og stasjonsvogner til en verdi av 5,4 milliarder kroner, eller 75000 kroner i gjennomsnittspris. I tilsvarende periode i 1995 ble det importert 66 800 biler.

Økt import av maskiner
Importen av investeringsvarer utenom transportmidler økte med 24,6 prosent, fra 16 til 20 milliarder sammenlignet med de første sju månedene i fjor. Økningen gjaldt først og fremst maskiner for spesielle industrier, generelle industrimaskiner, kraftmaskiner og elektriske maskiner. Blant grupper som økte i juli, var anleggsmaskiner, verktøymaskiner og maskiner for databehandling.

Lite byggevarer
Importen av byggevarer beløp seg i januar-juli til 11,2 milliarder kroner, 5 prosent mindre enn for samme tidsrom i 1995. Samtidig eksporterte vi byggevarer for 7,1 milliarder kroner, en økning på 7,2 prosent sammenlignet med de første sju månedene i fjor.

Sesongkorrigert
Sesongjusterte tall for juli viser nå en svak økning fra juni på 1 prosent for importen av tradisjonelle varer, og en tilsvarende reduksjon for eksporten. Sammenlignet med juli i fjor er nivået for tradisjonelle varer, sesongjustert, 10 prosent høyere for importen og 4 prosent høyere for eksporten. Samtidig ligger sesongjustert eksport av råolje og naturgass hele 40 prosent over nivået i fjor. Det medfører at også sesongjustert eksport utenom skip og plattformer, ligger 20 prosent høyere enn i fjor.

Sett under ett for siste tremåneders- periode viser foreløpige, sesongjusterte tall for tradisjonelle varer nå en moderat økning i importen på 3,0 prosent, og en tilsvarende reduksjon i eksporten på 2,5 prosent for perioden mai-juli, sammenlignet med perioden februar-april.

Om statistikken
Omfang: Alle tall gjelder utenrikshandel med varer. Utenrikshandel med tjenester er ikke med.

Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass.

[Figur 3]

Figur 3: Utførsel etter varens anvendelsesområde. Utvalgte grupper. Januar - juli 1995-1996. Milliarder kroner


Ny statistikk

Utenrikshandelen med varer, januar - juli 1996.
Statistikken publiseres månedlig i Ukens statistikk og Månedsstatistikk over utenrikshandelen. Mer informasjon: Anne B. Dahle, tlf. 21 09 47 10 , e-post: abd@ssb.no eller kundetjenesten, tlf. 21 09 47 52/53.

Tabell

Ukens statistikk nr. 36, 1996