[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 34, 1996

Stabil befolkningsutvikling - men mer utflytting i nord


Befolkningsutviklingen her i landet er mer stabil enn på lenge. Dette bekreftes av Statistisk sentralbyrås foreløpige befolkningsstatistikk for første halvår 1996. Tallene for fødte og døde er på samme nivå som de siste par årene. Flyttemønsteret endrer seg også lite, men viser en tendens til økt flytting til sentrale strøk.

I de første seks månedene i år ble det født 31 000 barn. Det er omtrent like mange som i første halvår i fjor. Det døde 22 400 personer, 200 færre enn året før. I alt 11 450 personer flyttet til Norge i første halvår, mens 8 650 flyttet ut. Flyttetallene er henholdsvis 600 og 850 høyere enn i fjor.

Større flyttetap i nord
Flyttemønsteret mellom fylker var i store trekk likt mønsteret fra i fjor. Det var flyttegevinst for fylkene rundt Oslofjorden og tap for innlandsfylkene og alle kystfylkene fra Hordaland og nordover. De største endringene innebar økt flyttegevinst til Akershus og økt flyttetap for Nord-Norge. Flyttegevinsten til Akershus var 1 100 de første seks månedene i år, mot 500 første halvår i fjor. Flyttetapet for Nord-Norge var 1 650 mot 950 i fjor.

Første halvår 1996 hadde alle fylkene, bortsett fra Hordaland og Sør-Trøndelag, innflyttingsoverskudd overfor utlandet. Oslo hadde det klart største overskuddet, 1 100, som er 300 høyere enn i fjor.

Hittil i år var det fødselsoverskudd i alle fylker, bortsett fra Hedmark og Oppland. Sammenlignet med første halvår i 1995 kom innlandsfylkene bedre ut i år med færre døde og flere fødte.

Fram til 1. juli i år økte landets folkemengde med 11 500. Hedmark, Oppland, Nordland og Finnmark hadde derimot færre bosatte enn ved årsskiftet. I de to førstnevnte fylkene var
både flyttetap og et lite fødselsunderskudd årsaker til reduksjon i folketallet. Nordland og Finnmark hadde
både fødselsoverskudd og en ikke ubetydelig flyttegevinst fra utlandet. Veksten var likevel ikke stor nok til å oppveie flyttetapet til andre fylker.

Vekst i Sør-Norge
I 2. kvartal økte folketallet i alle fylker i Sør-Norge. Denne veksten må sees på bakgrunn av at fødselstallene og dermed også fødselsoverskuddet alltid er størst i 2. kvartal.

Folketallet var ved utgangen av 2. kvartal 4 381 400.

Ny statistikk

Befolkningsstatistikk. Folketallet 1. juli og endringene i 2. kvartal.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk og i Norges offisielle statistikk ( NOS ) Regionalstatistikk. Mer informasjon: Anita Johansson, tlf. 62 88 54 85, e-post: bam@ssb.no og Kirsten Enger Dybendal, tlf. 62 88 52 96, e-post:kie@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 34, 1996