[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 33. 1996

Høy oljepris og økt gasseksport


Eksportverdien av råolje og naturgass utgjorde 11,7 milliarder kroner i juli. Det er 38,7 prosent mer enn for samme måned i fjor. Årsakene er høye priser på råolje, samt testproduksjon av gass fra Trollfeltet. Totalt steg handelsoverskuddet med utlandet med 1,9 milliarder kroner i juli sammenlignet med samme måned i fjor.

Eksporten av tradisjonelle varer beløp seg til 11,6 milliarder. Med en importverdi på 16,9 milliarder, ble under-skuddet i handelen med tradisjonelle varer overfor utlandet i juli 5,3 milliarder.

Høye oljepriser
Verdien av olje- og gasseksporten tilsvarte 377 millioner kroner per dag i juli måned. Det er 100 millioner mer per dag enn i juli i fjor. Eksportprisen per fat råolje var i juli 123 kroner, mot 98 kroner i samme måned i fjor.

Gass fra Troll
Ordinær produksjon av gass fra Troll-feltet starter 1. oktober. Testproduksjon av gass fra Troll var imidlertid en av årsakene til at gasseksporten økte med 37 prosent til 1,6 milliarder kroner i juli i år. Eksportert mengde gass til Kontinentet var 42 prosent høyere enn for juli i fjor. Gasseksporten til Storbritannia synker derimot fortsatt.

Høy import av malm og korn
Norge importerte i juli tradisjonelle varer for 16,9 milliarder kroner. Det er en økning på 2,6 milliarder eller 18,4 prosent sammenlignet med juli i fjor. Økningen må ses på bakgrunn av at importen var lav i juli 1995. Importen av malmer, mineraloljeprodukter og korn økte med henholdsvis 440 millioner, 200 millioner og 63 millioner kroner. Vi importerte maskiner og transportmidler for 1 048 millioner kroner mer enn samme måned i fjor. Importen av transportmidler som omfatter kjøretøyer for veg, økte med 300 millioner kroner. Andre transportmidler som omfatter fly, økte med 251 millioner. Det ble importert nye og brukte personbiler med sylindervolum 1 500-3 000 cm3 for henholdsvis 150 og 100 millioner kroner mer enn i samme måned i fjor.

Økt eksport
Eksporten av tradisjonelle varer økte til 11,6 milliarder kroner, som er 1,3 milliarder kroner eller 12,2 prosent mer enn for juli i fjor. Viktige varegrupper med økt eksport var fisk, metaller unntatt jern og stål, raffinerte mineraloljeprodukter, vitenskapelige og tekniske instrumenter og kunstgjødsel. Av disse gruppene var det kun metaller, instrumenter og kunstgjødsel som viste økning fra juni.

Sesongjustert
Foreløpige,sesongjusterte tall for tradisjonelle varer viser en svak økning i importen på 2,5 prosent og en tilsvarende reduksjon i eksporten for perioden mai-juli sammenlignet med perioden februar-april. Sesongjusterte tall for juli sammenlignet med juni viser reduksjon både for import og eksport på henholdsvis -0,3 og -1,1 prosent.

Om statistikken
Alle tall gjelder utenrikshandel med varer. Utenrikshandel med tjenester er ikke med. Tjenestebalansen inngår derimot i utenriksregnskapet som vil bli publisert senere, og som også omfatter rente- og stønadsbalansen med utlandet. Oppgaver for elektrisk strøm for juli 1996 er det for tidlig å få med på dette tidspunkt. Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass. SITC: FNs standard for gruppering av varer i internasjonal handel.

[Figur 3]

Figur 3: Handelsbalanse utenom skip og oljeplattformer. I alt og tradisjonelle varer. 1994-1996. Millioner kroner


Ny statistikk

Utenrikshandelen med varer, juli 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og Månedsstatistikk over utenrikshandelen.Tallene er tilgjengelige ved Kundetjenesten, Utenrikshandel, tlf. 21 09 47 52/53. Mer informasjon: Anne B. Dahle, tlf. 21 09 47 10, e-post: abd@ssb.no eller Kundetjenesten.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 33. 1996