[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 33. 1996

Konsumprisindeksen, pr. 15. juli 1996:

Økte priser på elektrisitet og jordbruksvarer


Konsumprisindeksen steg med 0,4 prosent fra juni til juli. Prisoppgang på ost, melk, kjøtt og elektrisitet bidrog mest. I motsatt retning trakk sommersalget på klær og en ytterligere prisnedgang på bensin.

Stigningen fra juli i fjor til juli i år (tolvmånedersveksten) var 1,3 prosent. Tolvmånedersveksten er dermed over 1 prosent for første gang siden januar. Totalindeksen for juli var 263,9.

Elektrisitetsprisene økte med i underkant av 6 prosent fra forrige måned. Det er det største enkeltbidraget til veksten i prisene fra juni til juli. Strømprisen er tredelt; kraftpris, overføringsavgift samt elektrisitetsavgift og merverdiavgift. Det er hovedsakelig kraftprisen som har økt som følge av den nedbørfattige vinteren og forsommeren. Noen elektrisitetsverk har også endret overføringsavgiften. Prisoppgangen har i stor grad kommet på Østlandet.

Momskompensasjon
Prisene på jordbruksvarer økte med 3,3 prosent den siste måneden. I hovedsak var det bortfallet av momskompensasjonen på kjøtt, melk og ost fra 1. juli som trakk prisene opp. Jordbruksoppgjøret, med virkning fra samme dato, bidrog også til økte priser. Melkeprisen steg med 60 øre literen. Bortfallet av momskompensasjonen utgjorde 42 øre per liter, mens jordbruksoppgjøret bidrog med 4,5 øre per liter på engrosleddet. Melkeprisen har dermed økt mer enn disse to komponentene. Prisen på ost og ferskt kjøtt økte med henholdsvis 4,4 og 3,3 prosent. Momskompensasjonen bidrog med henholdsvis 2,40 og 3,09 kr/kg, mens jordbruksoppgjøret økte kjøttprisene på engrosleddet med 20-25 øre/kg. Også produkter av kjøtt økte i pris; 2,5 prosent.

Sommersalg på klær
Sommersalget på klær har startet, og sett under ett falt klesprisene med 1,8 prosent fra forrige måned. Billigere skjorter, T-skjorter, bluser, kjoler og gensere bidrog mest til nedgangen.

Prisnedgangen på bensin fortsetter. Priskonkurransen i markedet gjorde utslag i bensinprisene som falt med 2,4 prosent fra juni til juli, det samme som fra mai til juni. Enkelte forhandlere reduserte prisene med over én krone per liter fra juni til juli. Den sterke tilbudsaktiviteten ble imidlertid motvirket av en svak prisøkning hos andre bensinforhandlere.

Internasjonale tall
Foreløpige tall for EU-området viser en stigning i konsumprisene på 2,5 prosent fra juni i fjor til juni i år. Tolvmånedersveksten har falt gradvis siden september i fjor da veksten var 3,2 prosent. Den fallende tendensen observeres for de fleste land i EU-området. Lavest inflasjon har Finland og Sverige med henholdsvis 0,4 og 0,8 prosent.

Om statistikken
Konsumprisindeksens prismateriale er faktiske utsalgspriser per den 15. i måneden. For perioden august 1995 - juli 1996 bygger vektgrunnlaget på forbruksundersøkelsene for 1992, 1993 og 1994.

Grunnlaget for beregning av konsumprisindeksen er et utvalg på ca. 800 spesifiserte forbruksvarer og tjenesteytelser - representantvarer. Oppgaver til beregning av indeksen innhentes fra et utvalg på ca.
2 000 bedrifter. De månedlige beregningene bygger på om lag 50 000 prisobservasjoner. Svarprosenten er normalt på ca. 95 prosent hver måned.

Ny statistikk

Konsumprisindeksen, pr. 15. juli 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Berit Koht, tlf. 21 09 44 58, e-post: bkt@ssb.no, Lasse Sandberg, tlf. 22 86 47 16, e-post: san@ssb.no eller Geir Ormseth, tlf. 21 09 47 22, e-post: geo@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 33. 1996