[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 30-31, 1996

Utenrikshandelen med varer, 2. kvartal 1996:

Gode priser for norske eksportvarer


Norge eksporterte varer for 151,5 milliarder kroner i 1. halvår. Dette er 19,2 milliarder mer enn i 1. halvår 1995. Uten skip og oljeplattformer var eksporten 148,3 milliarder, en økning på 16,2 prosent i forhold til i fjor. Fjerner vi også råolje og naturgass, utgjorde eksporten 77,3 milliarder kroner, mot 71,6 milliarder i 1. halvår i fjor. Norsk eksport oppnådde samlet sett gode priser i 2. kvartal, til tross for prisfall for viktige varer som aluminium, fisk og treforedlingsprodukter.

Det var høyt eksportvolum både for råolje, naturgass og tradisjonelle varer i 1. halvår. Det var særlig høyt i 1.kvartal, og i forhold til dette falt eksporten noe i 2. kvartal.

Sesongjusterte volumindekser viser en nedgang fra 1. til 2. kvartal på 1,5 prosent for tradisjonelle varer, og en nedgang på 0,6 prosent hvis vi inkluderer olje og gass. Volumet er likevel høyt i forhold til 2. kvartal i fjor, volumindeksen (ujustert) er 11 prosent høyere for tradisjonelle varer og 15 prosent høyere inkludert olje og gass.

Høyere eksportpriser
Gjennomsnittlige priser på norske eksportvarer var høyere i 2. kvartal enn de var i 1. kvartal. Prisindeksen for tradisjonelle varer viser en økning på 1,3 prosent, mens prisindeksen for alle varer uten skip og oljeplattformer viser en økning på 5,0 prosent. I forhold til 2. kvartal i fjor var derimot prisindeksen for tradisjonelle varer 0,7 prosent lavere. Høyere oljepriser gjør imidlertid at prisindeksen var 4,9 prosent høyere for norsk eksport samlet, unntatt skip og oljeplattformer.

Gjennomsnittsprisen for norske importvarer falt med 1,3 prosent fra 2.kvartal 1995 til 2. kvartal 1996. Bytteforholdet med utlandet var dermed uendret fra 2. kvartal i fjor til 2.kvartal i år for tradisjonelle varer, og ble bedret med 6 prosent hvis vi inkluderer olje og gass. I forhold til 1.kvartal i år falt importprisindeksen med 3,1 prosent. Det gav en bedring av bytteforholdet fra 1. til 2. kvartal med 4 prosent for tradisjonelle varer og med 8 prosent inkludert olje og gass.

Høyt volum på fiskeeksporten
Det er særlig fisk som har bidratt til det høye eksportvolumet i år. Volumet var i 2. kvartal i år 20 prosent høyere enn i 2. kvartal i fjor. Økningen var størst for tilberedt/konservert fisk og skalldyr, hvor volumet var nesten 40 prosent høyere enn i 2. kvartal i fjor, mens økningen var minst for tørket, røkt eller saltet fisk med 2,5 prosent.

En annen vare som har høy eksport i år er møbler, og volumet var 23 prosent høyere i 2. kvartal i år enn i samme periode i fjor. Eksporten av jern og stål har tatt seg betydelig opp i 2. kvartal, og volumindeksen var 27 prosent høyere enn for 2. kvartal i fjor. Tilsvarende økning i 1. kvartal var på kun 2,5 prosent.

Råoljeeksporten var 18 prosent høyere i volum i 2. kvartal i år enn i 2. kvartal 1995, mens den tørre vinteren og våren har ført til at eksporten av elektrisk strøm i 2. kvartal var svært lav. Den var under en tredjedel av volumet i 1. kvartal i år og under halvparten av volumet i 2. kvartal i fjor.

Fallende kobber- og aluminiumpriser
Den viktigste tradisjonelle varegruppe i norsk eksport er metaller unntatt jern og stål. Gjennomsnittsprisen for denne gruppen lå i 2. kvartal 9 prosent under det høye prisnivået som ble registrert i fjor, og 2 prosent under 1.kvartal i år. For Norge er aluminium det viktigste av disse metallene, og her lå prisen i 2. kvartal 14 prosent under fjorårsnivået for dette kvartalet.

Det internasjonale kobbermarkedet er inne i en urolig periode med fallende priser, og gjennomsnittlig eksportpris for norsk kobber lå i 2. kvartal 10 prosent under prisnivået for 2.kvartal i 1995. Både for aluminium og kobber har eksportprisene falt med 3 prosent fra 1. til 2. kvartal.

Gjennomsnittlig eksportpris for fisk var i 2. kvartal 5 prosent lavere enn i 2.kvartal i fjor, og 3 prosent lavere enn i 1.kvartal.

Også eksportprisene for tømmer og trelast har vært lavere hittil i år enn i fjor. Prisene har holdt seg stabile i 1. og 2. kvartal på et nivå nesten 20 prosent lavere enn for samme tidsrom i fjor. Prisindeksen for papirmasse og -avfall har derimot falt med 16 prosent fra 1. til 2. kvartal i år, og var 17,5 prosent lavere enn for 2. kvartal i fjor. En lignende (men ikke like kraftig) utvikling har skjedd for papir og papp.

Bedre priser for maskiner og olje
På tross av prisfall for de viktigste varene var prisindeksen for tradisjonell eksport høyere i 2. kvartal enn i 1.kvartal. Varegrupper som trekker opp er maskiner, kjemiske produkter, raffinerte oljeprodukter og elektrisk strøm.

Høye oljepriser drog opp prisindeksen for 2. kvartal for norsk eksport som helhet. Gjennomsnittlig råoljepris var 10 prosent høyere i 2. kvartal enn i 1. kvartal i år, og 13 prosent høyere enn i 2. kvartal 1995.

Mange maskiner til Norge
Volumindeksen for importen viser en økning på 4 prosent fra 2. kvartal i fjor. Dette til tross for svært høy import av varegruppen varer av metaller i 2. kvartal i fjor. Dette er en gruppe som blant annet inneholder konstruksjoner til oljeindustrien, og derfor svinger kraftig.

Sesongjustert volumindeks er omtrent uendret fra 1. til 2. kvartal i år (opp 0,3 prosent). Det var særlig maskiner (spesielt kontormaskiner/datautstyr) som hadde høyt importvolum i 2. kvartal i år i forhold til i fjor. Det var også høy import av organiske kjemiske produkter. Tømmer og papirmasse/-avfall er, i tillegg til varer av metaller, varegrupper som har hatt lavt importvolum i 2. kvartal i år i forhold til tilsvarende periode i fjor.

Varegrupper som bidrog til at gjennomsnittsprisen for importvarer ble lavere i 2. kvartal enn i 1. kvartal, var kontormaskiner/datautstyr, telekommunikasjonsapparater, papirmasse og -avfall, metaller unntatt jern og stål, klær og optiske artikler/ur.

Om statistikken
Alle tall gjelder utenrikshandelen med varer. Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass. Bytteforholdet med utlandet: Forholdet mellom prisindeksene for utførsel og innførsel.

[Figur 2]

Figur 2: Prisindekser for utenrikshandelen. 1993-1996


Ny statistikk

Utenrikshandelen med varer, juni 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og i Månedsstatistikk over utenrikshandelen. Månedstall for utenrikshandelen t.o.m. juni er nå tilgjengelig ved Kundetjenesten, Utenrikshandelen, tlf. 21 09 47 53. Mer informasjon: Lars A. Lunde, tlf. 21 09 47 08, e-post: lal@ssb.no.

Tabell

Ukens statistikk nr. 30-31, 1996