[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 27, 1996

Ordrestatistikk for industrien, 1. kvartal 1996:

Gode tider for offshoreindustrien


Offshorerelatert industri styrket sine ordrebeholdninger kraftig gjennom 1. kvartal med en rekke nye oppdrag på flere av feltene i Nordsjøen. For metallindustrien ble imidlertid 1. kvartal et lite tilbakeslag da prisene på aluminium falt kraftig på de internasjonale varebørsene.

En rekke nye oppdrag på kontinentalsokkelen styrket ordresituasjonen for den offshorerelaterte industrien. Flere, dels store kontrakter ble inngått om arbeider på Gullfaksfeltet, Friggfeltet og Åsgårdfeltet i 1. kvartal. Også transportmiddelindustrien utenom offshorerelatert virksomhet fikk økt ordretilgangen i 1. kvartal. Økt etterspørsel fra eksportmarkedene bidrog positivt mens ordretilgangen fra innenlandske markeder ble noe svekket.

Svakere for metallindustrien
Metallindustrien sett under ett hadde noe svakere vekst i ordretilgangen gjennom 1. kvartal enn i de foregående kvartalene. Utviklingen må i første rekke settes i sammenheng med et kraftig prisfall på aluminium på de internasjonale varebørsene (LME).

Aluminium ble i mars notert til 1650 dollar/tonn - vel 250 dollar lavere enn ett år tidligere. Betydningen av dette for lønnsomheten på kort sikt er likevel ikke stor da næringen i utstrakt grad satser på bearbeidede produkter med høyere verdi og større prisstabilitet. En del produsenter opererer også med prissikringsavtaler. Næringen har også en del langsiktige avtaler om leveranser av aluminium til faste priser.

Ny næringsstandard og jevnføringsbasis
Fra og med 1. kvartal 1996 tar undersøkelsen i bruk ny næringsstandard (SN94). For å lette brukernes overgang til SN94 i denne sammenheng, er vedleggstabellene påført tallkoder i forspalten. De tilhørende næringsbetegnelser er gitt som korttekster. For nærmere om tallkoder og ny næringsstandard generelt vises til NOS C 182.

Brukere som er kjent med undersøkelsen fra tidligere, vil registrere at enkelte spesialaggregeringer ikke lenger er å finne i vedleggstabellene.

For å forenkle brukernes sammenligninger på tvers av statistikkområder innen industrinæringene, er også jevnføringsbasis lagt om til: 1995 = 100.

Brukere som har spesielle behov for tilbakegående serier eller behov for spesielle aggregeringer, kan ta kontakt. Se nedenfor for navn på kontaktpersoner.

Om statistikken
Oppgavene til Statistisk sentralbyrås ordrestatistikk for utvalgte industrinæringer innhentes fra om lag 500 bedrifter. Undersøkelsen kartlegger blant annet verdien på nye ordre som er mottatt i tellingskvartalet og ordrebeholdning ved utløpet av kvartalet - begge målt i gjeldende priser for kvartalet. Resultatene presenteres i form av elementære verdiindekser. Svarprosenten for undersøkelsen er om lag 90. Det pågår for tiden et større revisjonsarbeid på dette statistikkområdet.

[Figur 15]

Figur 15: Ordretilgang, utvalgte industrinæringer. Trendserier. 1995 =100


Ny statistikk

Ordrestatistikk. Industri, 1. kv. 1996.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Kjell Berger, tlf. 21 09 47 19, e-post: ksb@ssb.no eller Tom Andersen, tlf. 21 09 47 29, e-post: tla@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 27, 1996