[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 25, 1996

Utenrikshandelen med varer, mai 1996:

Overskudd på 7,2 milliarder


Eksportverdien av råolje og naturgass utgjorde 12,3 milliarder kroner i mai, mens verdien for tradisjonelle varer var 12,1 milliarder. Med en importverdi på 17,2 milliarder kroner for tradisjonelle varer gav dette et overskudd i varehandelen overfor utlandet på 7,2 milliarder. Det viser de foreløpige handelstallene fra Statistisk sentralbyrå. Handelen med skip og oljeplattformer er ikke medregnet.

Handelsoverskuddet steg med 3,9 milliarder kroner sammenlignet med mai i fjor. For årets fem første måneder var overskuddet 36,7 milliarder kroner, mot 25,0 milliarder for samme tidsrom i fjor. Underskuddet på handelsbalansen for tradisjonelle varer til og med mai viste liten endring fra fjoråret slik at det var økt eksportverdi for olje og gass som førte til bed-ring i handelsbalansen.

Mindre eksport av råolje
Verdien av oljeeksporten var 10,7 milliarder kroner i mai. Dette er 540 millioner lavere enn i april i år, mens økningen fra mai i fjor var hele 2,7 milliarder kroner. Eksportprisen pr. fat i mai var 129 kroner, mot 131 i april. Det eksporterte kvantumet viste nedgang fra april måned med 2,5 millioner fat, og utgjorde 82,9 millioner fat siste måned. I mai i fjor eksporterte vi 69,7 millioner fat råolje til en pris pr. fat på 114 kroner. Verdien av gasseks-porten har økt med 25,4 prosent fra i fjor, og utgjorde 1,5 milliarder kroner i mai i år. For årets fem første måneder utgjorde verdien av olje- og gasseks-porten 59,0 milliarder kroner, 12,0 milliarder mer enn for samme periode i fjor.

Sesongjusterte tall
Sesongjusterte tall for tradisjonell vareimport viser en økning på 4,5 prosent for perioden mars-mai i år sammenlignet med perioden desember 1995-februar 1996. Eksporten av tradisjonelle varer økte med 2,2 prosent når vi sammenligner disse periodene.

Redusert tradisjonell import
Importen i mai var 950 millioner kroner lavere, sammenlignet med samme måned i fjor. Redusert import av metallvarer med 350 millioner, råolje og mineraloljeprodukter med 200 millioner og telekommunikasjonsapparater med 150 millioner kroner utgjorde hovedtyngden av importreduksjonen. Hittil i år har tradisjonell vareimport økt med 4,4 milliarder kroner. Det er særlig maskiner, kjøretøy og malmer som har bidratt til importveksten. Av typiske konsumvarer har vi redusert importen av klær og telekommunikasjonsapparater og -utstyr.

Uendret tradisjonell eksport
For mai i år viste verdien av tradisjonell vareeksport liten endring mot samme måned i fjor. Blant varegrupper med redusert verdi var organiske kjemiske produkter med 180 millioner kroner og mineraloljeprodukter med 120 millioner. Grupper med vekst i eksporten var industrimaskiner og utstyr med 125 millioner kroner og fisk med 116 millioner. Sammenligner vi derimot med april i år, viste den tradisjonelle eksporten en nedgang på 520 millioner kroner.

Dette skyldes særlig stor eksport av jern og stål, mineraloljeprodukter og elektriske maskiner/apparater i april. I perioden januar-mai var den tradisjonelle eksporten 4,1 milliarder kroner høyere enn samme periode i fjor, med maskiner, fisk og jern/stål som viktigste grupper. Blant fiskeproduktene steg eksportverdien for reker og fryst makrell. Verdien for fersk laks viste liten endring.

Om statistikken
Omfang: Alle tall gjelder utenrikshandelen med varer. Import og eksport av skip og oljeplattformer er det for tidlig å få med i denne meldingen. Heller ikke rente-, stønads- og tjenestebalansen med utlandet er med i denne meldingen. Disse inngår i utenriksregnskapet som vil bli publisert senere. Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip, oljeplattformer, råolje og naturgass.

Ny statistikk

Utenrikshandelen med varer, mai 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og Månedsstatistikk over utenrikshandelen. Detaljerte opplysninger om land og varer vil bli tilgjengelig ved Kundetjenesten for utenrikshandelen, tlf. 21 09 47 52/53 fra og med tirsdag 25. juni og blir publisert i Månedsstatistikk over utenrikshandelen uke 27. Mer informasjon: Øyvind Hagen, tlf. 21 09 47 26, e-post: oyh@ssb.no eller Lars A. Lunde, tlf. 21 09 47 08, e-post: lal@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 25, 1996