[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 25, 1996

Undersøkelse om samværsrett, 1996:

Tre av fire barn i delte familier harofte kontakt med begge foreldrene


Blant barn som bare bor sammen med den ene av sine foreldre, har 93 prosent vært sammen med den andre forelderen etter at foreldrene skilte lag eller etter sin fødsel. Nesten 75 prosent har vært sammen siste 30 døgn. Ett av ti foreldrepar har avtale om mer enn vanlig samvær. 8 prosent av barna bor hos sin far. I 30 prosent av tilfellene har foreldrene felles foreldreansvar. Dette viser undersøkelsen om samværsrett gjennomført i januar/februar i år.

I alt 86 prosent av barna har vært sammen med den andre forelderen siste 12 måneder, og 73 prosent har vært sammen med han eller henne siste 30 døgn. Samværet varierer med alderen. Blant barn i aldersguppen
0-4 år har 79 prosent vært sammen med den andre forelderen siste 30 døgn, mens det i aldersgruppen 15-17 år gjelder 65 prosent.

En av ti har avtale om mer enn vanlig samvær
Ifølge undersøkelsen har 54 prosent

avtale om vanlig samvær, det vil si annenhver helg, en ettermiddag i uka og delte ferier/høytider. 11 prosent har avtale om mer enn vanlig samvær og 7 prosent har avtale om mindre enn vanlig samvær. I 4 prosent av tilfellene er det barnet selv som stort sett bestemmer, blant barn i aldersgruppen 15-17 år gjelder dette for 12 prosent. I 23 prosent av forholdene er det ikke inngått noen avtale om samvær. Gjelder forholdet ett barn, er det 25 prosent som ikke har noen avtale. Gjelder det flere barn, er det 19 prosent som ikke har noen samværsavtale.

Det spiller en stor rolle at begge foreldrene har bodd sammen med barnet. Bodde de ikke sammen ved barnets fødsel, er det 53 prosent som ikke har noen avtale. Var foreldrene gift, er det 12 prosent som ikke har noen samværsavtale.

Det har også betydning om barnet bor fast hos mor eller far. Bor barnet hos far, er det 8 prosent som ikke har noen samværsavtale, og 22 prosent har avtale om mer enn vanlig samvær. Bor barnet derimot hos mor, er det 24 prosent som ikke har noen avtale og 10 prosent har avtale om mer enn vanlig samvær.

8 prosent bor hos far
8 prosent av barna bor hos far, mens 92 prosent bor hos mor. Jo eldre barnet er, dess flere bor hos far. Blant dem i aldersgruppen 0-4 år er det 2 prosent som bor hos far. I aldersgruppen 5-9 år er det 6 prosent; blant 10-14-åringene er det 12 prosent og blant 15-17-åringene er det 15 prosent som bor hos far.

Også kjønnsfordelingen er forskjellig. Blant de barna som bor hos mor, er det omtrent like mange gutter som jenter. Blant dem som bor sammen med far, er det 57 prosent gutter og 43 prosent jenter.

17 prosent har gangavstand
Blant dem som har den andre forelderen boende i Norge, er det 17 prosent som har gangavstand til den andre forelderen. 41 prosent har ei reisetid på en halv time eller mindre, mens 24 prosent har ei reisetid på mer enn en halv time og mindre enn 2,5 time. 19 prosent har en reisetid på mer enn 2,5 time.

Det er en klar sammenheng mellom avstand til den andre forelderen og hvilken samværsavtale foreldrene har. Blant dem som bor i gangavstand til den andre forelderen, er det 14 prosent som ikke har noen avtale om samvær, mens 19 prosent har avtale om mer enn vanlig samvær. Blant dem som bor mer enn 2,5 time fra den andre forelderen, er det 36 prosent som ikke har noen avtale om samvær, og 9 prosent har avtale om mer enn vanlig samvær.

Blant de barna som har gangavstand til den forelderen de ikke bor sammen med, har 88 prosent vært sammen med han eller henne siste 30 døgn. Bare 47 prosent av dem som har mer enn 2,5 times reisetid, har hatt slikt samvær i denne perioden.

30 prosent har felles foreldreansvar
I 30 prosent av tilfellene har begge foreldrene foreldreansvar. Dette har betydning for barnets samvær med den av foreldrene det ikke bor sammen med. Når bare den ene har foreldreansvar, er det 91 prosent som har hatt samvær etter samlivsbrudd eller fødsel, mens det gjelder nesten alle når begge har foreldreansvar. Når én har foreldreansvaret, har 82 prosent hatt samvær med den andre forelderen siste 12 måneder, mens prosenten er 96 ved felles foreldreansvar. 68 prosent har hatt samvær siste 30 døgn ved eneansvar, 88 prosent ved felles foreldreansvar.

Blant foreldre som var samboere ved barnets fødsel, er det 24 prosent som har felles foreldreansvar. Var de gift har 57 prosent felles ansvar for barnet. Bodde ikke foreldrene sammen ved barnets fødsel, har bare 7 prosent felles foreldreansvar.

Om statistikken
Undersøkelsen om samværsrett er en spørreskjemaundersøkelse som ble gjennomført i januar og februar 1996. Utvalget bestod av personer som var foreldre til barn 0-17 år som bare bodde sammen med den ene forelderen og hvor

begge foreldrene var i live. Den ene halvparten av utvalget bestod av personer som bodde sammen med barnet og den andre av personer som ikke bodde sammen med barnet. I alt var det 1 256 personer som besvarte spørsmålene. Undersøkelsen ble gjennomført på oppdrag fra Barne- og familiedepartementet.

[Figur 1]

Figur 1: Fordeling på avtaletype inngått om samvær mellom barnet og barnets
andre forelder. Prosent


Ny statistikk

Undersøkelse om samværsrett, 1996.
Foreløpig blir bare noen av hovedresultatene offentliggjort. En større publikasjon vil foreligge senere. Mer informasjon: Odd Frank Vaage, tlf.
21 09 46 69, e-post: ova@ssb.no.


Ukens statistikk nr. 25, 1996