[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 23, 1996

Byggevirksomheten, januar-april 1996:

Igangsatt bruksareal til yrkesbygg opp 16 prosent


I løpet av årets fire første måneder er det satt igang bygging av 1,7 millioner kvadratmeter bruksareal. Det er 4 prosent mer enn på samme tid i fjor. Nedgangen i boligbyggingen oppveies fortsatt av høye igangsettingstall for yrkesbygg. Igangsatt bruksareal til yrkesbygg økte med 16 prosent sammenlignet med samme periode i 1995.

Hittil i år er det startet bygging av 4680 boliger, mot 5 508 i samme periode i fjor. Det er en nedgang på 15 prosent. Boligene er gjennomsnittlig større enn før, og igangsatt bruksareal til boliger er 9 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

Nedgang i boligbyggingen i de fleste fylkene
Bare Vestfold, Rogaland, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag og Finnmark kan vise til økning i boligbyggingen i januar-april sammenlignet med samme periode i fjor. I Vestfold ble 240 boliger igangsatt denne perioden, mot 144 året før. Økningen er også sterk i Finnmark, fra 40 til 60 boliger. Størst nedgang i boligbyggingen hadde Hedmark, Østfold, Oslo, Telemark og Sogn og Fjordane, fra 35 til 74 prosent.

Fordobling i Rogaland
I Rogaland er igangsatt areal til yrkesbygg i løpet av årets fire første måneder nesten fordoblet sammenlignet med samme periode i fjor. 46 prosent av bruksarealet går til varehandel, og 15 prosent til industri. Oslo er fylket med størst igangsatt areal til yrkesbygg i denne perioden, 218 100 kvadratmeter, og en økning på 26 prosent. Derimot viser de andre fylkene i Østlandsområdet; Østfold, Akershus, Hedmark og Oppland, alle nedgang. Det samme gjelder Telemark, Sogn og Fjordane og Finnmark.

1 360 nye boliger i april
Det ble satt igang bygging av 1 360 boliger i april, 6 prosent færre enn på samme tid i fjor. Dette er også forholdsvis lavt sammenlignet med april 1994, men høyere enn apriltallene i 1992 og 1993. Påbegynt bruksareal til yrkesbygg var 163 200 kvadratmeter, 9 prosent mer enn på samme tid i fjor. Rogaland hadde størst igangsatt areal til yrkesbygg i april, 37 800 kvadratmeter, der en stor andel tilhører industrinæringen.

Bergen kommune mangler
Grunnet en konflikt mellom Statens kartverk og Bergen kommune er det den siste tiden ikke gjort oppdateringer i GAB-registeret for Bergen. Det medfører at vedleggstabellene er ufullstendige, og delvis mangler Bergen kommune.

Vi har fått hovedtallene for igangsatte bygg direkte fra kommunen. I april ble det registrert igangsatt 62 boliger, 9 600 kvadratmeter bruksareal til bolig, og 2 300 kvadratmeter bruksareal til andre bygg i Bergen. Disse tallene er inkludert i teksten ovenfor og i tabellene over igangsatte bygg.

Om statistikken
Byggearealstatistikken er basert på bygningsregisteret i GAB (Grunneiendoms-, Adresse- og Bygningsregisteret). Registeret eies av Miljøverndepartementet, men det faglige ansvaret er ivaretatt av Statens kartverk. Kommunene registrerer alle nye bygg ved tre tidspunkter; godkjenning av kommunen, igangsetting og fullføring. Hver måned publiseres totaltall og fylkesvise tall for antall boliger, bruksareal til boliger, og bruksareal til andre bygg. Kvartals- og årsstatistikken gir tall på kommunenivå.

[Figur 5]

Figur 5: Antall boliger igangsatt. Ujustert og trend. Januar 1990 - april 1996


[Figur 6]

Figur 6: Bruksareal til andre bygg igangsatt. Ujustert og trend. Januar 1990 - april 1996



Ny statistikk

Byggearealstatistikk, april 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og månedsheftet Bygginfo. Mer informasjon: John Bjørke, tlf. 62 88 54 30, e-post: job@ssb.no eller Randi Jule, tlf. 62 88 54 64, e-post: jul@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 23, 1996