[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr.20-21, 1996

Matvareprisene steg 0,3 prosent


Prisindeks for førstegangsomsetning av varer innenlands steg med 0,3 prosent fra mars til april. Det er i første rekke økte priser på matvarer, enkelte råvarer og brenselstoffer som trekker opp. De siste 12 måneder (12-månedersveksten) har indeksen økt med 1,4 prosent.

Gruppen brenselstoffer, brenselolje og elektrisk kraft hadde sterkest vekst med en økning på 1,4 prosent fra mars til april. Oppgangen skyldes hovedsakelig en kraftig økning i prisene på råolje og enkelte raffinerte oljeprodukter. Denne gruppen har vist en økning på 5,4 prosent de siste 12 måneder.

Matvareprisene økte med 0,3 prosent fra mars til april. Det skyldes i første rekke økte priser på svinekjøtt, frukt og grønnsaker, mens storfekjøtt og kaffe trakk noe ned. For matvaregruppen sett under ett har prisene falt med 0,4 prosent de siste 12 måneder. Prisene på bearbeidede varer falt med 0,2 prosent fra mars til april som følge av fall i prisene på papir og pappvarer og jern og stålvarer.

Gruppert etter anvendelse viser indeksen at konsumvarer steg med 0,2 prosent fra mars til april. Veksten siden samme tidspunkt i fjor hadde en svak økning til 1,5 prosent etter 1,3 prosent i mars. Prisene på invester-ingsvarer økte med 0,2 prosent fra mars til april. Veksten siden i fjor falt moderat fra 0,7 prosent i mars til 0,6 prosent i april.

Ny statistikk

Prisindeks for førstegangsomsetning innenlands, pr. 15. april 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk, også tilgjengelig i Statistisk månedshefte. Mer informasjon: Torill Amundsen, tlf. 21 09 47 42,
e-post: tva@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr.20-21, 1996