[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr.19, 1996

Nedgang i industriproduksjonen


Statistisk sentralbyrås produksjonsindeks (totalindeksen) falt med 1,9 prosent sesongjustert fra februar til mars i år, etter en økning på 0,4 prosent måneden før. Det var nedgang i alle hovednæringer.

Produksjonsnedgangen var på 4,5 prosent innen olje- og gassutvinning, 0,4 prosent i industri og bergverk og hele 6,2 prosent innen kraftforsyning. Sesongjusterte tall vil vanligvis være noe mer usikre i mars og april på grunn av påsken. Mars i år gikk klar av påsken, men hadde bare 21 arbeidsdager fordi det var en helg plassert i begge ender av måneden. Justert for normale sesongvariasjoner har totalproduksjonen vokst relativt jevnt fra måned til måned den senere tid. Hovedårsaken ligger i den kraftige veksten i olje- og gassproduksjonen i lang tid.

Industriproduksjonen ble redusert med 0,4 prosent fra februar til mars. Måneden før gikk produksjonen ned med 0,7 prosent. Endringer i de sesongjusterte tallene vil imidlertid vanligvis være betydelig påvirket av tilfeldige hendelser, og særlig usikre er endepunktene av serien. Selv om industriproduksjonen er blitt noe svekket de siste to månedene, medførte det kraftige hoppet i januar at veksten i produksjonstrenden nå er over 4 prosent på årsbasis.

Konsumvarer
Konsumvareproduksjonen ble redusert med 1,7 prosent fra februar til mars og er en viktig årsak til nedgangen i samlet produksjon i mars. Særlig gjelder det for nærings- og nytelsesmidler hvor produksjonen gikk ned med 1,9 prosent. Reduksjon i aktiviteten innen fiskeforedling, som var høy i begynnelsen av året, er en viktig årsak til nedgangen. Men også mange andre sektorer innen nærings- og nytelsesmidler viste en svak utvikling.

Innsatsvarer
Innsatsvarene, som utgjør om lag 40 prosent av industriens produksjon, har vist et nokså flatt forløp siden slutten av 1994. Fra februar til mars var produksjonen uendret. Treforedlingsindustrien hadde en sesongjustert nedgang på over 7 prosent. Nedgangen ble imidlertid oppveid av en økning på knapt 4 prosent i mineralproduktindustrien. Der var det klar vekst i de fleste bygg- og anleggsrelaterte sektorene. Produksjonen av investeringsvarer gikk ned med 0,5 prosent i mars.

Energivarer
Olje- og gassproduksjonen gikk ned med 4,5 prosent fra februar til mars. Produksjonen er imidlertid inne i en periode med sterk vekst, blant annet fordi oljeproduksjonen startet på Troll og Draugen i løpet av fjoråret. Elektrisitetsproduksjonen falt med over 6 prosent fra februar til mars i år, etter en nedgang på drøyt 2 prosent i februar. Produksjonen de siste månedene er blitt redusert etter å ha vært svært høy, og har medført at den høye fyllingsgraden i magasinene i fjor høst er blitt kraftig redusert.

Om statistikken
Oppgavene til Statistisk sentralbyrås produksjonsindeks innhentes fra om lag 1 650 bedrifter med innsendingsfrist den 8. i hver måned. Vektgrunnlaget er bearbeidingsverdi til faktorpris, og indikatorer for produksjonsvolumet er produksjonen av viktige varer, arbeidede timeverk eller råvareinnsats. Statistikken omfatter olje- og gassutvinning, industri, bergverksdrift og kraftforsyning.

Ny statistikk

Produksjonsindeksen, mars 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Kjell Berger, tlf. 21 09 47 19, e-post: ksb@ssb.no. eller Tom Andersen, tlf. 21 09 47 29, e-post: tla@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr.19, 1996