[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 18, 1996

Stor økning i sedelighetsforbrytelser


Det ble i 1. kvartal i år anmeldt 61 prosent flere sedelighetsforbrytelser enn i samme kvartal i fjor. Det er den største kvartalsvise økningen som har vært registrert for slike forbrytelser. Som i de tre foregående kvartalene var det stor økning også i narkotikakriminalitet. Alle typene lovbrudd sett under ett gikk opp med 3 prosent.

Det ble i løpet av de tre første månedene i år anmeldt 900 sedelighetsforbrytelser mot 560 i samme periode i fjor. Det er det høyeste kvartalstallet som har vært registrert for slike forbrytelser.

Det ble anmeldt 29 prosent flere voldtekter, 19 prosent flere tilfeller av utuktig omgang med barn under 14 år og 46 prosent flere incesttilfeller. Den største økningen finner vi imidlertid når det gjelder distribusjon av pornografi. Det ble anmeldt vel 300 slike forbrytelser i 1. kvartal, det vil si mer enn fem ganger så mange som i samme kvartal i fjor og dobbelt så mange som i hele fjoråret. For voldtekt, utuktig omgang med barn under 14 år og incest var de absolutte tallene henholdsvis 107, 126 og 41.

Vedvarende økning i grov narkotikakriminalitet
Vi opplevde i de tre foregående kvartalene en meget sterk økning i narkotikakriminalitet. Størst var økningen for grove tilfeller av innførsel og omsetning. Samme mønster viser tallene for 1. kvartal da grove narkotikaforbrytelser økte med 53 prosent og narkotikakriminalitet generelt med 32 prosent. I alt ble det anmeldt 7 117 narkotikaforbrytelser i 1. kvartal, og 280 av disse var grove overtredelser av den såkalte proffparagrafen.

Voldsforbryelser
Det ble i alt anmeldt 2 953 forbrytelser mot liv, legeme og helbred i 1. kvartal, hvorav 11 drap, 26 drapsforsøk og 11 grove legemsbeskadigelser. Totalt var dette nær det samme som 1. kvartal i fjor. Tallene for drap og grove legemsbeskadigelser var imidlertid lavere enn i 1. kvartal i fjor da tallene var spesielt høye for disse to gruppene.

Stabile tyveritall
For den store lovbruddgruppen tyverier og naskerier sett under ett, var tallene for 1. kvartal nær de samme som 1. kvartal i fjor, riktignok med en viss nedgang for grove tyverier og bilbrukstyverier. Andre typer vinningskriminalitet gikk opp med 3 prosent. Det ble i alt anmeldt 41 800 tyverier og naskerier og 9 600 andre vinningsforbrytelser i de tre første månedene i år.

Flere anmeldes for brudd på røykeloven
Innskjerpingen i røykeloven fra 1. januar i år medførte øyensynlig en stor økning i antall anmeldelser. Mens det vanlige de siste årene har vært tre-fire anmeldelser pr. kvartal, var antallet i 1. kvartal i år 97. De aller fleste anmeldelsene skjedde i Oslo.

Stor regional variasjon
Til sammen ble det anmeldt 92 000 lovbrudd i 1. kvartal, 65 000 forbrytelser og 27 000 forseelser. Mens dette representerte en økning på 3 prosent i forhold til samme kvartal i fjor, var det stor variasjon når det gjaldt endringen i de ulike fylkene. Oppland, Sogn og Fjordane, Nord-Trøndelag og Finnmark hadde en økning på over 20 prosent, mens Telemark hadde nedgang på 12 prosent. Sett i forhold til folkemengden ble det anmeldt flest lovbrudd i Oslo med 46 lovbrudd pr. 1 000 bosatte og lavest i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal med 10 pr. 1 000. I landet totalt var antallet 21 lovbrudd pr. 1 000 bosatte.

Ny statistikk

Anmeldte lovbrudd, 1. kv. 1996.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Ulla Haslund, tlf. 21 09 46 46.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 18, 1996