[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr.13. 1996

Handelen med Nord-Amerika øker


Samhandelen med Nord-Amerika økte sterkt de to første månedene i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Importen steg med 890 millioner kroner, eller 34 prosent. Dermed utgjør den over en tiendedel av Norges samlede import av tradisjonelle varer. Eksporten til Nord-Amerika steg med 22 prosent, og andelen utgjør nå 8,3 prosent av vår tradisjonelle eksport.

USA er naturlig vår største handelspartner i Amerika. Importen derfra for de to første månedene ble på 2 627 millioner kroner, og økte med 520 millioner fra samme periode i fjor. Eksporten økte med 207 til 1 716 millioner.

Canada viste den største endringen, målt i prosent. Importen var på 392 millioner kroner for januar til februar 1995, mens den er på 683 millioner hittil i år. Hele denne økningen skyldes de store variasjonene i oppkjøp av malmer. Eksporten til Canada er lavere enn importen, men viser økning. Spesielt fisk og metaller er i framgang. Inkluderes vår eksport av råolje til USA og Canada for de to månedene i år, vil handelstallene vise et overskudd med begge land. Canada kjøpte råolje for 1 620 millioner i eksportverdi, mens USA tok imot for 1 260 millioner.

Asia på linje med Nord-Amerika
Som andel av den tradisjonelle varehandelen utgjør det asiatiske marked nå nesten like mye i verdi som Nord-Amerika; 10 prosent av importen og 9 prosent av eksporten vår gjelder Asia. For årets to første måneder er det liten vekst for importen fra Asia, mens eksporten av tradisjonelle varer har økt med hele 20 prosent. Importen viser størst økning fra Taiwan, mens eksporten til Thailand og Kina er stor i forhold til de to første månedene i 1995.

Sør-Afrika og Tyrkia viktigere
Importen fra Sør-Afrika ble doblet de to første månedene i år, og eksporten viste også vekst. Noe lavere vekst er tilfelle også med Tyrkia. I verdi er både importen og eksporten med disse landene lav. Spania viste også en klar vekst i samhandelen med Norge.

Prinsipper og definisjoner
Omfang: Alle tall gjelder utenrikshandel med varer. Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass.

Ny statistikk

Utenrikshandelen med varer, januar - februar 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og i Månedsstatistikk over utenrikshandelen. Tallene er tilgjengelig ved Kundetjenesten, Utenrikshandel, tlf. 21 09 47 52/53 f.o.m. den 26. i måneden. Publikasjonen kommer ut ca. 10 dager senere. Mer informasjon: Hans Kristian Østereng, tlf.
21 09 47 13 eller Kundetjenesten.

Ukens statistikk nr.13. 1996