[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 11, 1996

Produksjonsindeksen publiseres etter ny næringsstandard


Produksjonsindeksen er nå lagt om til ny standard for næringsgruppering (SN94). Januar 1996 er første måned som kun er beregnet etter ny næringsgruppering, men det er laget sammenlignbare tall tilbake til og med 1986.

Som følge av omleggingen er forspaltene i tabellene endret, mens tabellhodene langt på veg er uendret. Den tidligere praksisen med en blanding av tabeller med bare summering av tallene og noen detaljerte tabeller, er endret til at alle tabeller nå har detaljert inndeling. Denne omleggingen har medført at den gamle tabell 5 har blitt overflødig i og med at tabellene 3 og 4 har fått detaljert forspalte.

Oppsplitting etter varetype
Tidligere inneholdt tabellene en analytisk sammenstilling etter hvilken konkurransesituasjon næringen hovedsakelig befant seg i. Denne sammenstillingen er nå erstattet av en oppsplitting etter hvilken varetype sektoren hovedsakelig produserer. Den største gruppen, energivarer, har en samlet vekst i produksjonsindeksen på knapt 54 prosent. De øvrige inndelingene er innsatsvarer på om lag 20 prosent, investeringsvarer om lag 12 prosent og konsumvarer om lag 14 prosent. Konsumvarene deles igjen i varige og ikke-varige konsumvarer. De ikke-varige står for 90 prosent av konsumvarene.

For industrien samlet er endringene som følge av omleggingen i næringsstandarden beskjedne. Produksjon av betongplattformer er flyttet til bygg og anlegg, og i tillegg er også vernede bedrifter flyttet ut av industrien. Omleggingen har imidlertid medført flere endringer på nærings- og sektornivå. Produksjonsindeksen er fortsatt beregnet med vekter fra industristatistikken i 1993, fordi vektgrunnlaget for 1994 ennå ikke er klart. Produksjonsindeksen vil bli beregnet på nytt når vektene fra 1994 blir klare.

Ukens statistikk nr. 11, 1996