[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 11, 1996

Bra rensekapasitet på Østlandet og Sørlandet


I alt 1 415 tonn fosfor (P) ble renset og holdt tilbake i kommunale avløpsanlegg i 1994. Om lag 1 056 tonn av dette fosforet ble holdt tilbake i anlegg på Østlandet og langs Sørlandskysten til Vest- Agder (nordsjøfylkene).

Bare om lag 25 prosent av landets totale utslipp av fosfor fra kommunale avløpsanlegg stammer fra fylkene fra Østfold til Vest-Agder (nordsjøfylkene), til tross for at 55 prosent av Norges befolkning bor i dette området. En viktig årsak til de relativt små utslippene av fosfor i disse fylkene er den store andelen anlegg med biologisk og kjemisk rensetrinn. Den gjennomsnittlige renseeffekten på fosfor i kommunale avløpsanlegg i nordsjøfylkene var på 88 prosent i 1994. For hele landet var den gjennomsnittlige renseeffekten på fosfor 71 prosent. Utslippene av fosfor i kommunale renseanlegg ble for hele landet beregnet til 578 tonn i 1994.

Mer utslipp i resten av landet
I fylkene fra Rogaland til Finnmark stiller myndighetene mindre strenge krav til utslipp av fosfor, og renseprinsippet i anleggene er ofte av typen mekanisk. Det vil si at utslippene går gjennom slamavskillere, rister, siler, sandfang eller sedimenteringsanlegg. Gjennomsnittlig renseeffekt for de kommunale renseanlegg i disse fylkene var 43 prosent i 1994.

Dårligere renseeffekt i separate avløpsanlegg
Utslippene av fosfor fra separate avløpsanlegg i spredt bebyggelse var på 388 tonn i 1994. For hele landet er den gjennomsnittlige renseeffekten av fosfor fra separate avløpsanlegg beregnet til 30 prosent. Dette gir en tilbakeholdt mengde fosfor i disse anleggene på i alt 166 tonn i 1994.

Halvparten av slammet til jordbruk og grøntanlegg
Slam er restprodukt fra renseprosessen ved anleggene. Innholdet er både organisk materiale og plantenæringsstoff som kan brukes til gjødsel- og jordforbedringsmiddel. Det ble rapportert om 85 000 tonn slam i 1994. Av dette ble 47 prosent oppgitt til direkte å bli brukt til jordbruksformål, 18 prosent gikk til avfallsfylling og 16 prosent til mellomlagring.

Sammensetningen av slammet varierer mye fra anlegg til anlegg. Type avløpsvann, rensemetode og slambehandlingsmetode er avgjørende faktorer for innholdet av organisk materiale, næringssalter og tungmetall i slammet.

[Figur 8]

Figur 8: Fosfor fra kommunale renseanlegg og spredt bebyggelse1. Tonn. Befolkning. 1 000. Nordsjøfylkene og resten av landet. 1994


Ny statistikk

Kommunale avløpsanlegg, 1994.
Statistikken utgis årlig i Ukens statistikk og i Naturressurser og miljø 1996. Mer informasjon: Per Schøning, tlf. 62 88 54 69.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 11, 1996