[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]
Ukens statistikk nr. 10, 1996

Byggevirksomheten i januar 1996:

Færre boliger - flere yrkesbygg


Foreløpige månedstall viser 1 196 igangsatte boliger i januar, en nedgang på 33 prosent sammenlignet med januar 1995. Nedgangen for boliger oppveies av en tilsvarende økning for bruksareal til yrkesbygg. Totalt ble 480 500 kvadratmeter bruksareal igangsatt i januar, 3 prosent mer enn på samme tid i fjor.

Hordaland hadde flest igangsatte boliger i januar, 232 mot bare 152 på samme tid i fjor. Ellers var det bare Vestfold, Aust-Agder, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag og Finnmark som hadde vekst i antall påbegynte boliger. I Oslo ble bare 47 boliger igangsatt mot 220 i januar 1995.

Ny næringsinndeling
Fra og med 1996 publiseres byggearealstatistikken etter NACE næringskoder. Den nye næringsinndelingen har en finere inndeling enn den gamle, til sammen 16 næringsgrupper. I tillegg kommer en egen gruppe for fritidseiendommer (hytter), garasjer i tilknytning til bolig, og annet som ikke er næring. Tidligere inngikk dette under annen virksomhet.

Størst andel av igangsatt bruksareal til yrkesbygg hadde næringsgruppen for varehandel, reparasjon av kjøretøyer og husholdningsapparater, til sammen 83 900 kvadratmeter. Over halvparten av dette finnes i Rogaland fylke. Næringsgruppen jordbruk og skogbruk hadde 31 700 kvadratmeter igangsatt bruksareal i januar. Deretter kommer offentlig forvaltning med 23 600 kvadratmeter.

Bygg for eiendomsdrift, forretningsmessig tjenesteyting og utleievirksomhet hadde hele 87 500 kvadratmeter fullført areal denne måneden, men bare 9 200 kvadratmeter igangsatt.

Fritidseiendommer (hytter), garasjer for private og annet som ikke er næring, utgjør 24 prosent av bruksareal til annet enn bolig, og 71 000 kvadratmeter i januar.


Ny næringsinndeling i byggearealstatistikken

Byggearealstatistikken bygger på rapporter fra Grunneiendoms-, Adresse- og Bygningsregisteret (GAB), der næringsstandarden
ISIC tidligere har dannet grunnlaget for en inndeling av bygningene etter brukers næring. Fra 1996 blir nye bygg registrert etter næringshovedområdene i NACE. Bruksareal fordelt etter brukers næring i 1996, vil derfor ikke være direkte sammenlignbart med tall for tidligere år.

For godkjente, ikke igangsatte bygg og bygg under arbeid vil det heller ikke oppgis tall etter næring for 1996, da disse i stor grad vil inneholde bygg med gamle næringskoder.

Sesongjusterte tall
Fra og med januar 1996 publiserer Statistisk sentralbyrå sesongjusterte tall for igangsatte bygg i en egen vedleggstabell. Tabellen gir ujusterte, sesongjusterte tall og trendtall for antall boliger og bruksareal til bolig, samt ujusterte tall og trendtall for bruksareal til andre bygg. Igangsatt bruksareal til andre bygg varierer sterkt, uavhengig av sesong, og sesongkomponenten blir svært ustabil. Det beregnes derfor ikke sesongjusterte tall for disse byggene.


Ny statistikk

Byggearealstatistikk, januar 1996.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og i månedsheftet Bygginfo, også tilgjengelig i SSB-data online. Mer informasjon: John Bjørke, tlf. 62 88 54 30 eller Randi Jule, tlf. 62 88 54 64.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 10, 1996